Hlavní obsah

Nizozemské houslistce Janine Jansenové publikum nadšeně aplaudovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protagonistkou nedělního koncertu na festivalu Dvořákova Praha byla mladá nizozemská houslistka Janine Jansenová. V Dvořákově síni Rudolfina ji ve dvou skladbách od Bély Bartóka doprovodil Symfonický orchestr Hesenského rozhlasu.

Článek

Čistá a osobitá hra Jansenové vyvolala u publika nadšené a hlasité ovace vstoje. Taktovky se ujal  šéfdirigent Paavo Järvi. Jednatřicetiletá virtuozka sklízí úspěchy na světových pódiích již sedm let. Pro svůj debut před pražským publikem si připravila Houslový koncert č. 1 a Rapsodii č. 1, které korespondují s programem jejího současného turné s tímto orchestrem.

„Nejsou tak známé. Byla jsem Houslovým koncertem č. 1 od první chvíle zasažena. Je tak nádherný v souvislosti se svým příběhem, který provázel jeho vznik. Je jakýmsi prohlášením lásky,“ řekla před koncertem. Tak se také snažila skladbu přednést. Její interpretace jako by byla intimní rozmluvou s nástrojem.

Podnět k napsání tohoto díla byl pro Bartóka ryze osobní. Zamiloval se do mladé houslistky, složil pro ni tuto skladu, avšak jeho láska zůstala nenaplněna.

Jansenová zahrála na housle Barrere od Antonia Stradivariho, zhotovené v roce 1727. V současnosti patří ve své generaci k nejuznávanějším sólistkám.

Po jejím úspěšném londýnském debutu v roce 2002 s Filharmonickým orchestrem a jeho někdejším šéfdirigentem Vladimirem Ashkenazym si ji zvou známé symfonické orchestry po celém světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám