Hlavní obsah

Havel odbubnoval parodii Internacionály na Open Air Music

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Parodii Internacionály odbubnoval za doprovodu kapely Hever a Vazelína složené s bývalých disidentů Václav Havel. Exprezident si tlukotem paličkami do plechového barelu očividně užíval svůj příspěvek letošnímu 22. ročníku Open Air Music v Trutnově.

Foto: Václav Prouza, Právo

Václav Havel si vybubnování tónů Internacionály viditelně užíval.

Článek

První kroky Václava Havla mířily po sobotním příjezdu do stanu undergroundové hospody. Náčelníka, jak Havla namísto prezidenta nyní titulují účastníci českého Woodstocku doprovázel leader strany TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf zelených Ondřej Liška.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jirousova Hever a Vazelína.

"Vítám občana Havla a budoucího českého premiéra knížete Schwarzenberga," vítal Ivan Jirous alias Magor v přeplněném stanu. "Je to tady nějaký nazelenalý," nakopl Lišku a odhodil do davu zelené zprvu triko a později i nahnědlé slipy. Básník a zakladatel českého undergroundu absolvoval produkci kapely vybavené kromě kytar plechovými konvicemi, valchou a barely pouze v klobouku s péry. Nikdo nezvracel. "Striptýz obvykle nedělám. Jak to přijde. Jsem upřímný," okomentoval.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vystoupení Heveru a Vazelína ukončila protržená peřina a minimaxy.

"Volte TOP 09. Kašlu na politiku, mým heslem je mr....," zahřímal před písničkou o dělníkovi myjícím si ruce solvinou a baštícím kůrku chleba s koninou a posléze skočícího na starou do rozjásaného publika Magor. Schwarzenberg v klidu pokuřoval lulku, Havel se srdečně smál a Liška oba o mnoho let starší politiky čile obletoval. Dres narozdíl od zelených daleko vyšším preferencím TOP 09 měnit nehodlá.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Karel Schwarzenberg, Václav Havel a Martin Věchet

Schwarzenberg: Chlastám a dávám napít

"Nabídka už padla, ale nepřestoupím. Dělám to s výhledem do budoucna," řekl Právu. "Konečně jsem měl šanci navštívit trutnovský festival, kam se léta chystám. Zapomínáme, že politika je o lidech a lidsky rozumět si mohou i politici z jiných stran," podotkl Schwarzenberg, jehož účast záhy dva mladíci okomentovali slovy: Hele vole, to je ten, co říká to a to.

"Uctivě zdravím pánové," opáčil Schwarzenberg. "Já s vámi souhlasím," oplatil jedem z mladíků. "Já ne," zaútočil druhý. "Proč?" zeptal se politik. "Protože chlastám," odpověděl mladík. "Já taky, ale dávám napít," odvětil Schwarzenberg, jehož festivalovou favoritkou byla písničkářka Dáša Vokatá.

Hvězdou večera Pilarová

Hvězdu sobotního festivalového nebe ztělesnila vzdor letošní sedmdesátce stále svěží Eva Pilarová. Zpěvačka sklízející po každé písni mohutný aplaus možná patnáctitisícového publika s papundeklovými transparenty Evo jsme s tebou, zastínila i páteční koncert skupiny Kryštof, skotské formace Primal Scream považované za number one a snad všech předchozích interpretů včetně ruské písničkářky Žanni Byčevské.

Foto: Vladislav, Právo

Královnou večera se stala Eva Pilarová.

"Šlo o můj nejhezčí dárek k těm hrozným narozeninám. Zprvu jsem se zdráhala do Trutnova přijet. Byla jsem tady před třemi lety a přestože šlo o podobný úspěch, byly to nervy, které jsem nechtěla prožívat znovu. Cestu zpět jsem probrečela," prozradila. Písničky Pilarové zpívali v Trutnově lidé od patnácti do bůhví kolika let.

"Tohle je pro mne šok. Vždyť jde o skladby často staré skoro půl století, jak to mladí mohou znát," řekla Právu. Pilarovou sledovanou z rohu podia fanouškem Havlem obdaroval duchovní otec českého Woodstocku Martin Věchet korunou královny letošního mejdánku na konci prázdnin, kterému dávno nepatří přívlastek rockový.

Neděli vyplní na trojici festivalových scén vystoupení dalších desítek kapel a interpretů. Festival dýchající duchem nevázané svobody, jehož publikum nic neodpustí a kapely sem jezdí z obavami ze zkoušky odvahy, odbubnují o nedělní půlnoci Tam - Tam Batucada.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám