Hlavní obsah

Letní jazzová dílna ve Frýdlantu hostila muzikanty i jejich žáky

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdlant

Maličko pozměněný titul známého blues Sweet Home Chicago může být označením severočeského Frýdlantu, který tento týden už pošestadvacáté hostil Letní jazzovou dílnu Karla Velebného (LJD).

Článek

Týdenní intenzivní kurzy vedou vynikající muzikanti v čele s klavíristou Karlem Růžičkou. Za 25 let tu získaly praktické znalosti téměř čtyři tisíce frekventantů. Z řady z nich se časem stali renomovaní profesionálové.

Letos se hodně vzpomínalo na zakladatele LJD Karla Velebného, od jehož smrti uplynulo v lednu už dvacet let. V jeho duchu se nesl i středeční koncert lektorů na zámeckém nádvoří, na němž se opět sešla unikátní seskupení předních osobností jazzu z Čech, Moravy, Slezska, Slovenska i USA.

Čtyři hodiny čisté jazzové radosti

Muzikantsky dokonalý a spontánní klavír a vibrafon Karla Růžičky, profesionální hudební klaunství Jiřího Stivína, saxofon a klarinet Svatobora Macáka, jehož noblesa dokonale ladí se zámeckým prostředím, neúnavnou basu Josefa Feča, dravý duel saxofonů Rostislava Fraše a Neila Wetzela, radostnou energii sršící z kláves Borise Urbánka.

Dále byla k slyšení zvláště vydařená sóla kytaristy Zdeňka Fišera, skvělé bicí Garyho Rissmillera i Pavla Razíma, přemýšlivý jazz Luboše Šrámka, do naléhavosti dovedenou bluesovou kytaru Luboše Andršta, muzikantské nadšení prýštící z hlasu Lee Andrewa Davisona a mnoho dalších lahůdek, až po tradiční „dixielandové sirotky“ Jaromíra Hniličky s jeho úžasnou trubkou.

Letos zvláště potěšilo trio Skipa Wilkinse, který sice na LJD učí zpěv, ale za klavírem je doma jak v nesmírně razantní, tak i citlivě reflexivní muzice.

„Nedá se říct, že tu něco nehraje“ – výrok Karla Velebného, který mezi mnoha jinými připomněl moderující spoluzakladatel LJD Aleš Benda, seděl dokonale i letos. Díky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám