Hlavní obsah

Radiohead míří do Prahy

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák
Praha

Britská skupina Radiohead dorazí v neděli 23. srpna poprvé do České republiky. Vystoupí u Bruselské cesty na pražském Výstavišti a s největší pravděpodobností se postará o jednu ze senzací letošního koncertního léta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Radiohead vyzývají fanoušky, aby na jejich koncerty přišli pěšky nebo na kolech.

Článek

Nejde zdaleka jen o to, že do naší metropole přijede. Svým červencovým prohlášením bude možná opět přepisovat historii hudebního průmyslu. Tvrdí totiž, že už nehodlá vydávat desky ve formátu CD, nýbrž je chce vydávat v jiným podobách. Cédéčka prý končí.

Nechtějí už do studia a točit, mají nový nápad

„Nikdo z kapely nemá zájem jít do studia a pracovat na celém novém albu,“ vysvětlil zpěvák Thom Yorke časopisu The Believer. „Udělali jsme to ještě v případě natáčení našeho posledního alba In Rainbows, ovšem to jsme měli vše precizně naplánované a přichystané. Potom jsme si řekli, že to tak už dělat nebudeme, že musíme vymyslet jiný způsob.“

Jako nejpravděpodobnější se ukazuje varianta vydávání jednotlivých písniček na internetových serverech, případně v podobě internetových minialb.

„Kompaktní disky jsem stejně neměl nikdy rád,“ pokračuje Yorke. „V podstatě mi vyhovuje, že končí. V branži nyní dochází k přirozené selekci. Před asi dvaceti lety hudební byznys ve své tehdejší formě vymíral a vynález cédéček prodloužil jeho život. Kdyby nebyly, byl by hudební průmysl už dávno mrtvý. Čeká ho to tedy zanedlouho.“

Cena Grammy za album In Rainbow

Těžko si představit důležitější kapelu současné hudební scény, která by se dosud tuzemským pódiím vyhýbala – prodala přes 30 miliónů alb, je milována kritikou a za své hudební novátorství a postoje je držitelkou řady prestižních cen a nominací – od Grammy přes Brit Awards po ceny MTV.

Do České republiky přijíždí jako čerstvá držitelka Grammy v kategorii Nejlepší alternativní album za desku In Rainbows. Její status potvrzuje i to, že ve světě jsou Radiohead hlavní hvězdy největších festivalů – letos například v Leedsu či Readingu, loni v Roskilde.

Thom Yorke (zpěv), Ed O’Brien (kytara), Jonny Greenwood (klávesy, kytara), Colin Greenwood (baskytara) a Phil Selway (bicí) se dali dohromady v roce 1985 na chlapecké škole v městečku Abingdon v Oxfordshire.

Vytvořili kapelu, kterou pojmenovali On A Friday. Svými koncerty v okolí Oxfordu pak zaujali hudební producenty i vydavatelství, což brzy vyvrcholilo podpisem smlouvy s labelem EMI a přejmenováním na Radiohead podle skladby Radio Head od oblíbených Talking Heads.

Nejslavnější deskou je OK Computer

Dosud vydali sedm studiových alb s různými variantami svého hudebního cítění.

Dosud vydali sedm studiových alb s různými variantami svého hudebního cítění. Největší slávy a obdivu se dostalo třetímu OK Computer (1997), které je považováno za jedno z přelomových hudebních děl 90. let 20. století.

Posledním albem In Rainbows (2007) rozbouřili Radiohead vody hudebního byznysu, když je nechali za dobrovolný poplatek volně ke stažení z internetu. Ukázalo se, že po sečtení všech ekonomických ukazatelů za ně byli fanoušci ochotni dát přibližně dvě libry, což v zásadě není mnoho. Přesto ale byli Radiohead v tomto ohledu průkopníky.

Nyní se podobně k prodeji desek staví i další kapely, u nás nedávno například Wohnout s albem Karton veverek, které si mohli jeho fanoušci koupit za libovolný poplatek na internetu.

V roce 2005 se Radiohead objevili na 73. místě v žebříčku nejlepších kapel historie amerického časopisu Rolling Stone. Frontman Thom Yorke vydal v roce 2006 sólové album The Eraser a jako zpěvák se zúčastnil řady dalších hudebních projektů.

Své koncerty pojímají ekologicky

Radiohead jsou určitě první hudební skupinou v historii, která nechala posoudit vliv svých koncertů na životní prostředí samostatnou vědeckou studií. „Ve světě globálního oteplování a klimatických změn přijali Radiohead uvědomělý přístup ke koncertování a snižování jeho vlivu na emise CO2.

Kapela se snaží velmi aktivně zmenšit stopu, kterou její turné zanechávají na životním prostředí. To zahrnuje například recyklování baterií a odpadu v zákulisí, dále nepoužívání jednorázových plastových lahví na vodu, omezení letecké dopravy pro transport vybavení a využívání pouze úspornějších LED světel,“ uvádí ve svých technických podmínkách, jak prozradili čeští pořadatelé nedělního koncertu.

Radiohead jsou hlavní tváří mezinárodní kampaně Big Ask pořádané organizací Friends of the Earth. V Česku ji pod názvem Velká výzva vede Hnutí DUHA.

Radiohead jsou hlavní tváří mezinárodní kampaně Big Ask pořádané organizací Friends of the Earth. V Česku ji pod názvem Velká výzva vede Hnutí DUHA. Iniciativa prosazuje nový zákon, který závazně stanoví, že Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů o dvě procenta ročně. Rozhýbe tak investice do moderních zelených řešení, jako je zateplování domů, čistá energie, pohodlná veřejná doprava, místní potraviny nebo snadná recyklace.

„Turné jsou důležitou součástí života kapely, jsou naší radostí a vášní. Snažíme se ale zároveň najít zodpovědnější způsoby, jak koncertování uskutečňovat,“ říká skupina Radiohead.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám