Hlavní obsah

Ve čtvrtek zahájí Trutnov Open Air festival skotští Primal Scream

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 20. srpna od 19 hodin začíná Open Air Music Festival „TRUTNOV 87-09", který stále tají přesný program. Organizátoři lákají na kapely Primal Scream, Soulfly, Sepulturu, Cavalera Conspiraci, Anti Flag, Candie Payne, Kryštofa i Evu Pilarovou. Festival se opět koná v areálu Na Bojišti a potrvá do neděle 23. srpna.

Článek

Čtvrteční večer bude patřit skotské skupině Primal Scream, kombinující rock s elektronickou a někdy i taneční hudbou. „Každé jejich CD je jiné, poslední Beautiful Future hodně elektronické a taneční, jsme proto zvědaví, čím nás v Trutnově překvapí,“ těší se Martin Věchet, zakladatel a hlavní dramaturg festivalu. Následovat je bude americká skupina Pro-Pain a brněnští šamani Čankišou.

Sepultura, Kryštof i Eva Pilarová

V dalších dnech se na čtyřech pódiích vystřídá více než 100 kapel a písničkářů, českých i zahračních. Mezi nejočekávanější patří Cavalera Conspiracy, projekt bratrů Maxe a Igora Cavalerových, původních členů slavné brazilské Sepultury. Bubeník Igor Cavalera zahraje na svou pověstnou a specifickou bubenickou sadu, kterou pro něj organizátoři nechávají přivést až z Belgie.

Z britských ostrovů přiletí a do atmosféry barů šedesátých let Candie Payne, která může být přirovnána k jemnější a umírněnější Amy Winehouse. Na pódiu se objeví také američtí punkrockoví dnes již téměř kultovní Anti-Flag a k dobré náladě svou porcí kvalitní tvrdé hudby přispějí The (International) Noise Conspiracy, za hranicemi dostatečně známí švédští revolucionáři.

Z českých hvězd vystoupí skupina Kryštof, která v trutnovském ležení vystoupí poprvé. Naopak se vrací Eva Pilarová, kterou v roce 2006 publikum přijalo vřelým potleskem. Dále zahraje písničkářka Žanna Bičevská, známá také jako ruská Joan Baez.

Letošní festival je věnovaný Janu Palachovi, Janu Zajícovi, Ryszardu Siwiecovi a mistru Janu Husovi, s podtitulkem Geronimovi a všem lidem amerického Woodstocku roku 1969.

Území festivalu bude větší

Festivalové území se opět rozroste. „Po loňském zvětšení druhé scény posunujeme hranici našeho magického území ještě dále. Do nově vzniklého prostoru se stěhuje undergroundová scéna v hospodském stanu, jehož sál, výčep a prostranství bude třikrát větší a hlavně bude položeno na místě s výhledem na festivalové město, jeho náměstí a siluety hor. Bude si žít svým vlastním životem, jak se sluší a patří na správné podzemní ghetto, nezávislé na jakémkoliv společenském uspořádání a režimu.“

Hlavním tvůrcem programu na této scéně bude bývalý disident a vydavatel Voknovin, František „Čuňas“ Stárek, uvaděčem bude hudební publicista Jan Rejžek, který si na trutnovském festivalu odbude svou premiéru.

Návštěvníci se mohou těšit na festivalové městečko s čajovnami, indiánským táborem,  Hare Krishna Campem, hvězdárnou, dětským táborem malých indiánských svišťů, Krkonošskou i vegetariánskou jídelnou, lékařskou ordinací, knihkupectvími  a stánky s festivalovými amulety. Součástí planety je také Zóna neziskových organizací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám