Hlavní obsah

Sharmův román popisuje cestu nemocného právníka k plnému životu

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšný právník Julián Mantla dostane přímo v soudní síni infarkt. Jeho fyzický život se podaří zachránit. Vnitřní já se však zmateně zeptá: Jak mám dál žít?

Článek

Tak začíná próza Robina S. Sharmy, jejímž smyslem je najít vnitřní rovnováhu hlavního hrdiny a cestu ke štěstí. „Věděl jsem, že můj život už nikdy nebude stejný jako dřív a že mě potká něco nádherného, možná i zázračného. Bylo to úžasné procitnutí,“ říká si Mantla.

Vydá se do mystických oblastí Himálaje, aby našel mnichy z chrámu v Sivaně. „Poté, co se seznámíš s naší moudrostí, musíš se vrátit do své země na Západě a předat ji každému, kdo o ni projeví zájem,“ říká mu mnich, který souhlasí s jeho pobytem v Sivaně.

„Žijeme zde v horách v odloučení od světa, ale jsme si dobře vědomi zmatku, kterým současný svět prochází. Mnoho dobrých lidí zůstává dnes bezradných a ty jim musíš vrátit naději, kterou si zaslouží. A co je ještě důležitější, musíš jim přinést nástroje k tomu, aby mohli uskutečnit svoje sny.“

Rozvoj osobnosti

Sharma patří k odborníkům zabývajícím se rozvojem osobnosti a jejího růstu. Kniha Mnich, který prodal své ferrari byla přeložena do třiačtyřiceti jazyků a posloužila mnoha lidem, aby změnili svůj život k lepšímu.

„Nesmíš dovolit, abys pro hodiny a kalendář zapomněl, že každý okamžik je zázrak – a mystérium,“ zní jedna ze zásad. „Není nic vznešeného na tom, být lepší než jiní lidé. Vznešenost je v tom, být lepší, než jsi byl sám včera,“ říká další.

Nejde o dobrodružný příběh, kdy se v každém okamžiku mění situace hlavního hrdiny. Přesto je možné ho tak brát. Mantla dochází k sebepoznání a k rozhodnutí: „Užívej si cesty, žij každý den tak, jako by byl tím posledním.“ Tak ho naučili mniši v Sivaně. A důležité je nemyslet jen na sebe.

Robin S. Sharma:

Mnich, který prodal své ferrari Rybka Publisher, přeložila Nataša Foltánová, 199 stran, 219 Kč

„Pozvedni posvátnost každého dne tím, že budeš dávat. Pomáháš li jiným pozvednout jejich život, tvůj vlastní se posune do vyšší dimenze.“

Reklama

Související témata:

Související články

Ludvík Vaculík vydal Tisíce slov

Tisíce slov se jmenuje soubor reportáží, úvah, politických prohlášení i umělecké kritiky Ludvíka Vaculíka (1926) od poloviny 60. let minulého století po rok...

Výběr článků

Načítám