Hlavní obsah

Damned ozdobí punkový festival Pod parou

Novinky, Alex Švamberk

Hlavní hvězdou třídenního punkové festivalu Pod parou, který se koná v Moravské Třebové, jsou Damned, kteří vystoupí tuto sobotu. O den dříve se na festivalu, který začíná už ve čtvrtek, představí jiná slavná britská punková skupina, představitelé druhé vlny ostrovního punku GBH.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Baskytarista skupiny Damned Captain Sensible

Článek

Účast Damned na festivalu potvrdil Novinkám baskytarista pořádající skupiny Werglův Pjos Martin Sedlák.

Jedná se o skutečnou legendu, Damned byli první britskou punkovou kapelou, která se vydala singl i album. Předběhla tak Sex Pistols i The Cash. Singl New Rose se objevil na pultech už v říjnu 1976. V únoru příštího vyšlo roku album Damned Damned Damned, která vyšplhalo na 36 příčku žebříčku.

Damned současně ukazují, že pro první punkové skupiny představoval žánr jen odrazový můstek, v jejich případě k horror punku a gotickému rocku, kterýžto žánr pomohlo definovat jejich The Black Album z roku 1980.

Pro Damned je změna život

Kytarista Captain Sensible Novinkám připomněl že kapela hrále dříve, než se objevil termín punk. Tehdy to snad ještě ani nebyl punk: „Slovo punk jsem poprvé slyšel, když mě nějaký novinář popsal jako člena punkové skupiny.Neměl jsem pod tím žádnou představu, já se jen se připojil k Damned. A myslím si, že i Sex Pistols a The Clash se dali dohromady, aniž by kdokoli z nich znal slovo punk, natož že by byli součástí nějakého hnutí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Skupina Damned

S tím termínem přišli novináři, my se snažili o jediné - uniknout hrozným pracím, které jsme dělali. Čistil záchody, dělal jsem mechanika, zahradníka, prostě samé mizerné práce. A dokonce jsme chvíli - v roce 1977 - byli módní. Byl to byl skvělý okamžik, protože dělníci alespoň jednou nemuseli jít a kupovat si velmi drahé oděvy, aby se drželi aktuálního módního stylu. Naopak bohatí lidi museli chodit do krámů charity, koupit si hnusný sako, utrhnout mu rukávy a přidělat je pomocí zapínacích špendlíků. Takto se museli oblíkat, aby šli s módou"

U přímočarého punku prvního alba však skupina dlouho nevydržela, už na konci dekády změnila styl a předznamenala rodící se gotický rock „Damned se vždycky měnili, protože je nudné se opakovat. Není nic skvělého dělat něco dvakrát za sebou,“ řekl baskytarista.

Vysvětlil také, co ho přivedlo k mnohem temnější a pochmurnější hudbě: „Byli jsme hodně ponoření do garážové hudby, poslouchali jsme hodně The Seeds, Electric Prunes a podobné kapely, které měly značný vliv na část černého alba.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Baskytarista skupiny Damned Captain Sensible

Captain Sensible nijak nepopírá, že hodně čerpá z minulosti, sám o sobě dokonce s nadsázkou říká, že je punkerem minulosti  a pomalu mění i pohled na rockové veterány, kteří nejsou schopbni opustit pódia „Vždycky jsem se posmíval Rolling Stones, neznám ani od nich ani jednu slušnou píseň, kterou by vytvořili po roce 1972. Jsou to ta nejlínější nejbohatší tlustá prasata, která kdy podepsala nahrávací smlouvu, jsou nechutní, jsou vším, proti čemu je punk rock. Ale jak jsem zestárl, tak si uvědomuju, jak je to těžké jít na pódium, když vás bolí rameno nebo záda a přitom skákat kolem jako blázen. Za to jim vyjdařuju úctu, i když se jim nepřestávám posmívat. Mám už přes čtyřicet a vím, co se může stát, když zestárnete.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám