Hlavní obsah

Folklorní festival v Brně zpestří soubor z Nového Zélandu

Brno

Hosté z Nového Zélandu zpestří program jubilejního 20. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu Brno, který začíná 27. srpna. Pořadatelé připravují 13 pódiových programů na náměstí Svobody, Staré radnici, Nové radnici, zámeckém parku v Medlánkách a v divadle Radost. Představí se asi 1100 účinkujících.

Článek

Novozélanďané ze skupiny Whakaari se věnují maorskému folkloru a tradicím. Pořadatelé pozvali do Brna také dospělý soubor Les Enfants d´Arausio z provensálského města Orange a folklorní skupinu ze Sant'Angelo Muxaro na Sicílii. Z Klajpedy v Litvě přijede dětský soubor. Samozřejmostí je řada folklorních těles z Česka a Slovenska.

Festival začne 27. srpna v 11.00 profilovým vystoupením zahraničních souborů na náměstí Svobody. Dva hlavní festivalové večery se konají 29. a 30. srpna na nádvoří Nové radnice. Dramaturgové je pojmenovali Ta moravská brána a Keď som já mal dvadcať rokov.

Jarmark s lidovými řemesly

Kromě pódiových vystoupení připravili pořadatelé také řadu doprovodných akcí. V programu Roztančené město se na několika místech v centru Brna v krátkých ukázkách představí všechny pozvané soubory.

Řemeslný jarmark na náměstí Svobody nabídne ukázky výrobků s přímou vazbou na lidové řemeslo. Některé techniky si lidé mohou sami vyzkoušet v řemeslné dílně v Etnografickém ústavu Moravského zemského muzea.

Brno je centrem jižní Moravy, regionu s živou lidovou kulturou a dodnes udržovanými tradicemi. Velkých folklorních akcí se však v krajském městě koná poměrně málo. První polovinu léta zpestřuje milovníkům lidové hudby a tance Folklorní scéna na Staré radnici, konec prázdnin je pravidelně ve znamení Mezinárodního folklorního festivalu Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám