Hlavní obsah

Cenu festivalu Dvořákova Praha dostane houslista Josef Suk

Právo, Vladimír Říha

Některé změny a doplňky ohlásili organizátoři festivalu Dvořákova Praha, který se koná v Praze ve dnech 21. srpna až 4. září. S orchestrem Slovenské filharmonie vystoupí dirigent Petr Altrichter místo Petera Ferance, program však 2. září zůstává stejný.

Foto: Profimedia.cz

Josef Suk s houslistkou Anne Sophií Mutter na letošním Pražském jaru.

Článek

Velká hvězda festivalu ruský pianista Boris Berezovskij nahlásil bližší program svého recitálu 26. 8. V Rudolfinu zahraje skladby Chopina a Liszta. Další ruská umělkyně pěvkyně Olga Trifonovová na recitálu 29. srpna kromě ruských písní a árií připojí i Rusalku A. Dvořáka a árie Pucciniho a Verdiho.

V budoucnu bude festival začínat v září

„Největší událostí ještě před zahájením samotného festivalu bude udělení Ceny Antonína Dvořáka,“ oznámil intendant festivalu Vladimír Darjanin. „Cenu získá houslista Josef Suk, který nedávno oslavil osmdesátku, a převezme ji 20. srpna v primátorské rezidenci,“ doplnil Darjanin. Kromě výtvarné plakety k ceně patří i 1 tisíc eur, cena bude udělována každý rok za celoživotní přínos české hudbě.

Darjanin, který je zároveň i generálním ředitelem České filharmonie, dojednal s orchestrem ČF, že Česká televize bude natáčet i úvodní koncert ČF s francouzským dirigentem Yanem Pascalem Tortelierem a houslistou Pavlem Šporclem. „Bude vysílán ze záznamu za dva dny,“ oznámil Darjanin.

V roce 2011 by chtělo vedení festivalu posunout jeho termín na září a zahajovat vždy v den narození Antonína Dvořáka, tedy 8. září. Kromě orchestrů se snaží festival dovážet i komorní soubory hlavně smyčcová kvarteta. „Letos takovým bude Emerson String Quartet v Rudolfinu,“ ozřejmil Jaroslav Manda, výkonný ředitel festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám