Hlavní obsah

Slunce, reggae a Red Red Wine

Novinky, Stanislav Dvořák

V roce 1969 vyšla gramofonová deska nazvaná Reggae Chartbusters Vol. 1, která měla širší veřejnosti představit v Evropě tehdy téměř neznámou jamajskou hudbu. Legendy jako Jimmy Cliff, Max Romeo, Toots and the Maytals či The Upsetters, které byly na kompilaci zařazeny, se poslouchají dodnes, a tak Chartbusters po 40 letech vycházejí znovu, nyní už samozřejmě v digitální formě.

Článek

Pro nové vydání bylo k původním dvanácti hitům přídáno osm bonusových a CD se tak natáhlo na plnou hodinu.

Na první poslech je jasné, že máme co do činění se skutečnými poklady reggae - nechybí Pressure Drop od Toots and the Maytals, často předělávaná Red Red Wine od Tonyho Triba nebo hit Israelites Desmonda Dekkera, který nedlouho před Dekkerovou smrtí invenčně předělal mladý rapper Apache Indian.

Dále jsou tu The Ethiopians s hitem Everything Crash, Derrick Morgan nebo skupina The Melodians, která začátkem 70. let proslula biblickou písní Rivers of Babylon. Z té pak v době nástupu diska vytřískala popularitu i známá partička Boney M.

Nahrávkám byl ponechán roztomilý starosvětský zvuk z 60. let a k dokonalé iluzi Jamajky roku 1969 už tak chybí jen praskání a šustění vinylových desek. Ta doba byla pro reggae zásadní, vznikly dodnes napodobované skladby a jejich opětovné vydávání svědčí o tom, že mají co říct i dnešním mladým reggae nadšencům.

Velká část zmíněných interpretů ostatně ještě dnes po 40 letech stále vystupuje po celém světě a Maxe Romea či Derricka Morgana můžete vídat i v České republice. Kuriózní byl osud Desmonda Dekkera, který zemřel 14 dní před prvním koncertem v Praze, kde měl být hvězdou festivalu Respect.

Reklama

Výběr článků

Načítám