Hlavní obsah

Jess Roden, chlapík, který měl nahradit Jima Morrisona

Novinky, Stanislav Dvořák

Britský zpěvák Jess Roden natočil v sedmdesátých letech několik velmi dobrých desek na pomezí klasického rocku, funku a soulu. Na chvíli se spojil i s hudebníky z kultovních Doors, kterým zemřel frontman Jim Morrison. V dalších dekádách se mu ale tolik nedařilo. Dnes, kdy je Roden v hudebním důchodu, jeho písně stále překvapují svou živostí. Kompilace The Best of Jess Roden potvrzuje, že dobrá hudba skutečně nestárne.

Článek

Na Best of najdeme řadu rockových i odlehčených funky skladeb, které dokládají, že koncem 70. let se Britové snažili dohnat náskok funkových pionýrů z USA. Občas se jim to dařilo. Roden nemá na první poslech nijak unikátní hlas, ale je velmi přesvědčivý ve všech polohách - jako rocker i jako představitel tzv. Northern soulu. Dnes, po třiceti letech, je jasné, že patří k nedoceněným hvězdám sedmé dekády.

Úctu si ovšem zaslouží i jeho fantastická kapela - funky basa a dechy, bohatá, americkým bluesrockem ovlivněná kytarová sóla a backgroundoví zpěváci. Vedle originálních skladeb se na Best of najde i několik zdařilých coverů (You Can Leave Your Hat On, Lonely Avenue, Can’t Get Next To You).

Roden se jako zpěvák na britské scéně prosadil v roce 1967 se skupinou The Alan Bown Set. V roce 1970 založil skupinu Bronco, ale ta neměla dlouhý život a Roden pak na čas zakotvil u bývalých Doors (John Densmore a Robby Krieger), kteří vystupovali jako The Butts Band.

Hrál také se Stevem Winwoodem, Mott the Hoople, Robertem Palmerem a mnoha dalšími. Od roku 1974 působil sólo a vydal ještě pár desek, ale v posledních letech se stáhl z hudebního světa a věnuje se grafickému designu. Výběr The Best of tak definitivně uzavírá jeho kariéru.

Jess Roden: The Best of, Island 2009

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám