Hlavní obsah

Festival nového cirkusu Letní Letná přivítá i francouzské soubory

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojhvězdím letošní Letní Letné, mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla (od 19. do 31. srpna v dolíku a v parku za Kramářovou vilou) budou francouzské soubory Cirque Trottola, Le Boustrophédon a Atelier Lefeuvre & André.

Článek

Pozadu nezůstane ani česká účast: La Putyka, Circus Sacra, Cirque Garuda, Vosto5... Prý už označení „nový cirkus“ zastarává, když má toto hnutí, rozšířené z Francie hlavně do skandinávských zemí, Španělska, Itálie i jinam, dvacet let. A prý by se slušelo říkat třeba současný cirkus. Ale to jsou i ty s drezurami lvů, koní, medvědů a blech.

Opravdové lahůdky

Bude lepší smířit se s tím, co už se vžilo: nový cirkus. Značí někdy originální a závratná artistická čísla, ale spojená většinou do příběhu. Nebo do několika. A navíc ve shodě s lítými ochranáři – bez trápení zvířat. To je ale podružnější. Kdo zná zvířecí mentalitu lépe než zezelenalí, ví, že se psi, lachtani, delfíni, ale i kosatky předvádějí rádi...

Letošní Letní Letná, to budou opravdové lahůdky. Třeba Cirque Trottola se do Prahy vrací po třech letech. Přijedou se svým nejnovějším představením nazvaným Volchok. Nadchne všechny milovníky nového cirkusu výjimečnou poetikou, magií a tajemstvím,“ uvádí dramaturg festivalu Ondřej Cihlář.

Také členové Atelier Lefeuvre é nejsou neznámí. Odštěpili se od proslulého Que-Cirque, které k nám nový cirkus přivezlo před lety poprvé. Přijedou s úchvatnou zahradnickou podívanou La Serre (Skleník).

Třetí host ze země galského kohouta – Le Boustrophédon – přiveze Court-miracles, kouzelnou, invenční kombinaci cirkusového umění a mistrovské práce s loutkami, které se do artistických čísel doslova zázračně zapojují...

Zázrak La Putyka

Na čtyřlístek doplní hvězdy z Francie především La Putyka, vlastně první deklarovaný nový cirkus z Česka (malovické Continuo se od jeho prvků odklonilo).

Objev roku sjezdí letos všechny velké domácí festivaly: Divadlo evropských regionů v Hradci, Letní Letnou, Divadlo Plzeň, Spectaculo Interesse v Ostravě, Next Wave v Praze...

Letní Letná nezapomíná ani na děti. Pro ně budou každý den připravena čtyři vystoupení. Vyjádřeno nejstručněji: Festival, to bude devadesát představení třiceti souborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám