Hlavní obsah

Pád Berlínské zdi a vesničtí pankáči na festivalu Der Film

Novinky, Stanislav Dvořák

Letos slavíme dvacáté výročí pádu Berlínské zdi, kterým Evropa vstoupila do nové historické éry. Slavná zeď se stala i tématem filmového festivalu Der Film (1.- 7. října v Praze), který se zaměřuje na kinematografii německy mluvících zemí.

Článek

Festival proběhne v pražských kinosálech Aero a Světozor a následně v brněnském Kině Art. Dvacet hraných snímků a silně obsazená sekce dokumentárních filmů nabídnou pohled na nedávnou minulost i přítomnost, se všemi klady i traumaty, očima filmařů z Německa, Rakouska a Švýcarska.

„Nadále platí, že v německy mluvících zemích vznikají jedny z nejpozoruhodnějších děl současnosti. Důkazem mohou být úspěchy Michaela Hanekeho s jeho posledním, nesmlouvavým opusem Bílá stuha nebo Křišťálovým glóbem oceněná nostalgická komedie z filmového prostředí Whisky s Vodkou od Andrease Dresena,“ říká Klára Konečná z pražského Goethe-Institutu.

„My jsme se snažili vybírat i méně nápadné tituly, které však v Německu nebo Švýcarsku otevřely témata aktuální posledních dvacet let; filmy, jež mohou i českým divákům pomoci zorientovat se v dopadech převratné doby na jejich život, kulturu, duchovní rovinu.“

Vesničtí pankáči, Čelem ke zdi

Ke známějším osobnostem festivalu bude letos patřit německý režisér Christian Petzold, který natočil např. drama Yella, a nyní uvede kritikou opěvovaný Jerichow. Jde o volnou adaptaci příběhu Pošťák zvoní vždycky dvakrát. 

Českému divákovi by mohly být blízké snímky Vesničtí pankáči nebo Čelem ke zdi. První z nich je považován za potenciální divácký hit a režisér Lars Jessen se v něm zamýšlí nad hledáním identity u mladých pankáčů, kteří žijí v 80. letech v jednom východoněmeckém zapadákově a snaží se prorazit se svou skupinou.

Stasi a lidé za zdí 

Čelem ke zdi je dokument, který odhaluje praktiky komunistické státní bezpečnosti Stasi vůči uprchlíkům z NDR, kteří chtěli vycestovat na Západ. Opačným směrem, do Východního Berlína, se v prosinci 1989 vydala na svůj první koncert „za zdí“ kultovní industriální skupina Einstürzende Neubauten. A dokument Einstürzende Neubauten režiséra Uliho M. Schueppela tuto symbolickou událost přibližuje prostřednictvím autentických záběrů i rekonstrukcí po 20 letech.

Hlavní programovou sekci Der Film pak doplní trilogie se známým rakouským hercem a kabaretiérem Josefem Haderem a kolekce EastSideStories pak připomene zlatou éru slavného, dnes již neexistujícího studia DEFA.

Přesný program bude postupně zveřejňován na www.derfilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám