Hlavní obsah

Plantova kamarádka Alison umí písně o kovbojích a koních na jedničku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká zpěvačka a houslistka Alison Kraussová patří k mnoha umělcům, kteří ve světě prodávají řádově milióny CD a dostávají Grammy, ale v ČR byli donedávna skoro neznámí. Příčina takového nepoměru je zjevná, Alison se totiž soustředí hlavně na bluegrass, v Česku okrajový žánr, na druhou stranu se ale nechává strhnout i k experimentům, jako byla nedávná deska Raising Sand s Robertem Plantem. Výběr hitů nazvaný Essential je vhodným prostředkem k prvotnímu seznámení s touto pozoruhodnou osobností.

Článek

Alison Kraussová (ročník 1971) pochází z amerického státu Illinois, kde se už v dětství prosazovala v různých bluegrassových soutěžích, ale nikoliv jako zpěvačka. Tehdy hlavně hrála na housle a studovala klasickou hudbu. Americká lidová písnička jí však oslovovala mnohem více, a tak se jako teenagerka přidala k jedné bluegrassové skupině.

Už v roce 1985 vydala první desku Different Strokes a od roku 1990 začala být skutečně slavná, když dostala první Grammy za úspěšné CD  I've Got That Old Feeling. Vydala celkem patnáct desek a výběrovku Essential.

Experiment, který se vyplatil

V Česku její jméno problesklo v souvislosti s filmem bratří Coenů Bratříčku, kde jsi? a fantastickým soundtrackem, který se skládal z prastarých spirituálů, blues a bluegrassu. Ačkoliv její doménou je středoproudová balada a producenti by ji asi rádi viděli v jedné škatulce, která dobře vydělává, Kraussová zkouší experimentovat. 

Nečekaný úspěch ji vynesla deska Raising Sand, kterou natočila s Robertem Plantem a vyzkoušela si na ní blues, indie-folk a částečně i world music, ve které se Plant pohybuje už léta. Mnozí kritici tu desku považují za umělecký vrchol její kariéry.

Alison Kraussová patří ke zpěvačkám, které si dokázaly vybudovat vlastní dobře rozpoznatelný styl. Je meditativní i prostě melodický. Ve zpěvu emoce jen rafinovaně naznačuje, ani do refrénů nejde naplno, vyhýbá se pokřikům typickým pro lidové zpěváky. Její křehký soprán recenzenti přirovnávají k hlasům andělů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám