Hlavní obsah

Michaelova dětská léta byla sladká i funková

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem šedesátých let se Michael Jackson dostal jako součást skupiny Jackson 5 do slavné gramofonové firmy Motown. Společně s bratry vydal řadu velkých hitů, ale v ČR jsou dnes mnohé z nich téměř neznámé. Třídisková kompilace Jackson 5 - Motown Years nabízí 50 písniček, na nichž můžeme sledovat vývoj populární hudby hudby 60.-70. let a také žasnout, jak může znít zpěv dvanáctiletého kluka.

Článek

Právě toto období bylo zásadní pro kariéru budoucího krále popu. Šéf Motownu Berry Gordy zpočátku nechtěl Jackson 5 proto, že už měl prvotřídní dětskou hvězdu (Stevieho Wondera) a podporováním Michaela by konkuroval sám sobě. Tradiční příběh o tom, že Jacksona objevila Diana Rossová ze skupiny The Supremes je pravděpodobně jen výmyslem PR oddělení Motownu. Nahrávací společnost také lhala o věku Michaela Jacksona, kterému v roce 1969 rozhodně nemohlo být osm.

Když si Gordy konečně dal říct, brzy pochopil, že se málem připravil o svou životní šanci. Hvězda Michaela Jacksona ale stoupala tak závratně, že skupina za pár let neměla budoucnost a mladík opustil bratry i Motown. 

Krátké, ale rozhodující období

Za relativně krátkou dobu ale natočili spoustu výborných písniček (ABC, I Want You Back, Ready or Not). Právě na Jackson 5 lze výborně pozorovat, jak se celá moderní populární hudba vyvíjela, protože Michael a jeho bratři patřili k těm, kteří určovali globální trendy.

Zatímco v Doctor My Eyes ještě rytmikou i zpěvem uctívají klasický motownský soul z hlubokých 60. let, třeba píseň Forever Came Today už naznačuje, že přelom 70. a 80. let bude diskotékový. Jackson byl tehdy okouzlen novinkami, ze kterých se postupně stala klišé, když se jich zmocnili méně talentovaní muzikanti - ať už to byly taneční basové linky okořeněné syntezátory nebo řízné, úsečné vstupy smyčců.

Motown Years se poslouchají skvěle i dnes po více než 30 letech. I když občas je třeba přimhouřit oko u některých balad a jejich nesnesitelně přeslazených aranží, celkově Jackson 5 stále baví. A nad zpěvem Michaela, který přišel do Motownu jako dítě, nelze než žasnout.  

Jackson 5: Motown Years, Motown 2009 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám