Hlavní obsah

Švýcarský festival bojuje nejen s počasím, ale i o své další směřování

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Locarno

Letošní 62. ročník locarnského filmového festivalu, který se koná od 5. do 15. srpna na břehu jezera luxusu a sladkého života Lago di Maggiore, zatím bojuje s počasím a kvalitou filmů.

Článek

Dny veder střídají prudké deště, které třeba v pátek večer zrušily atraktivní noční projekci filmu Držitel mé sestry na náměstí Piazza Grande pro několik tisíc lidí – a to hned po uvedení Nickem Cassavetesem, synem legendárního otce Johna.

Locarnská přehlídka se nachází v situaci, kdy se snaží bojovat o své další směřování. Programátoři se snaží uvádět experimenty či filmy na aktuální témata (letos se tu připomíná 15 let od masakru ve Rwandě filmem V přední linii – obrazy proti masakru Jean-Christopha Klotze).

Pokus o metaforické drama

Jenže zdejší publikum dává stejně masivně přednost mnohem populárnějším filmům, uváděným večer pod širým nebem na barokním náměstí. A tak většího ohlasu se dočká něžná konverzační komedie Švýcara Christopha Schauba a dramatika Martina Suttera o stárnutí úzkostlivých a švýcarsky udržovaných padesátníků Zmizení Gulie.

V roli stárnoucí padesátnice, která si v den svého výročí uvědomí, že se pro ostatní stala neviditelnou, se objevila Němka Corinna Haurfouchová, kterou jsme mohli vidět ve Varech v komedii Whisky s vodkou Andrease Dresena či jako Magdu Goebbelsovou v Pádu třetí říše. „Pokud máte někoho, kdo vás miluje, ani si stárnutí neuvědomujete,“ řekla před publikem.

Dosti pozornosti poutal o prvním víkendu festivalu třiaosmdesátiletý Michel Picolli, který přijel uvést pokus o metaforické drama revolty dospívání Povstalkyně Francouze Laurenta Perreaua a scenáristky Christine Carriereové, která už za podobné filmy získala ocenění v Cannes.

Mafián v ústraní

Tentokrát se vše točí kolem vztahu vzpurné, rozhárané dcery a stárnoucího muže, který propadl kouzlu hudby a svému psu, aniž by si stačil všimnout, jak zanedbal své blízké.

Herečka z Kieslowského filmu Tři barvy: červená Irene Jacobová přijela představit dojemnou poctu osleplému organizátoru ve frankofonním prostředí známém filmovém klubu v Pontaliers Pierreovi Blondeauovi.

„Je to snímek o lásce k filmu v té nejvíce krystalické podobě,“ řekla herečka. Prvního čestného Zlatého leoparda převzal italský herec Toni Servillo, známý z mafiánských kritických filmů Sorrentina či Garroneho.

V Locarnu uvedl starší, z Cannes 2004 oceněný film Následky jedné lásky Paola Sorrentina. V něm si zahrál – jak jinak – mafiána schovávajícího se v ústraní Lugana, jehož inkognito naruší až setkání s tajemnou ženou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám