Hlavní obsah

Na kultovní Woodstock se ani po 40 letech nezapomíná

New York

Od konání legendárního hudebního festivalu v americkém Woodstocku již uplynulo dlouhých 40 let. Třídenní setkání uprostřed srpna 1969 označované také jako "léto lásky" však stále ožívá na hudebních pódiích, ve filmu, v knihách, záběrech soudobého zpravodajství a především ve vzpomínkách účastníků.

Článek

Nostalgie po akci, která oslavovala mír a lásku v době protestů proti válce ve Vietnamu, sice stále trvá, podle agentury Reuters však získává poněkud komerčnější háv.

Je to trochu ironie, když si uvědomíme, že vstup na festival byl nakonec zdarma, protože akce přilákala o několik set tisíc diváků více, než organizátoři původně plánovali.

Někteří z tehdejších účinkujících si událost znovu připomenou 15. srpna na koncertě nazvaném Hrdinové Woodstocku. Ten se bude konat na původním místě festivalu, jímž byly mezi 15. až 17. srpnem 1969 pozemky mléčné farmy poblíž zemědělského města Bethel ve státě New York.

Budou mezi nimi například skupiny Levon Helm Band, Jefferson Starship, Ten Years After, Canned Heat, Big Brother and the Holding Company a zpěvák Country Joe McDonald.

Fanoušci si také mohou koupit režisérem nově sestříhanou edici dokumentárního snímku Woodstock z roku 1970 s přibaleným soundtrackem. Hudební vydavatelství Rhino Records zase vydalo kolekci šesti CD se záznamy vystoupení všech interpretů. Na tento měsíc také ohlásil známý režisér Ang Lee premiéru snímku Zažít Woodstock, inspirovaného skutečnými událostmi, jež stály v pozadí vzniku festivalu.

Pro mnohé Američany však zůstává nejdůležitější autoritou popisující historii těch dní kniha jednoho z organizátorů akce Michaela Langa nazvaná The Road to Woodstock (Cesta do Woodstocku). Lang, který se živí jako hudební producent a promotér, rovněž zorganizoval koncerty k 25. a 30. výročí Woodstocku.

"Představovali jsme si to tak, že budeme mít krásnou louku, na níž se objeví spousta lidí a budou tam i nějaké skupiny, které si postaví pódium a začnou hrát," prohlásil Lang. "Plánování však ve skutečnosti trvalo deset měsíců," dodal.

Festivalu se mělo podle původní představy zúčastnit kolem 200 000 lidí, a organizátoři proto hledali pomoc se zajištěním logistiky u armády. "Z toho co se kolem toho děje, ale dostali vítr a zrušili schůzku v Pentagonu jen den před termínem jejího konání. Museli jsme se proto o všechno postarat sami," uvedl Lang.

Lang se svými společníky tak vlastními silami dali dohromady show, na níž vystoupilo 32 nejlepších hudebních interpretů své doby a kterou zhlédlo na půl miliónu diváků. "Woodstock byl splněným snem," prohlásil Lang o celé události, proslulé rovněž záplavou bahna, nebezpečnými tabletami LSD a nekonečnými dopravními zácpami na dálnici z New Yorku.

"Bylo v tom hodně podobností s tím, co se v současnosti děje ve světě. Byla to doba prvního ekologického hnutí, které pro naši generaci hodně znamenalo," prohlásil. Z hudebníků se mu nejvíce vryli do paměti zpěvák Joe Cocker, kytarista Carlos Santana a Sly Stone, frontman kapely Sly & the Family Stone.

"Překvapili mě tam tři účinkující. Joe Cocker, který byl do té doby prakticky neznámý, Carlos Santana, při jehož vystoupení každý věděl, že se právě zrodila hvězda, a Sly Stone. Jeho energie byla mimo všechno, co jsem do té doby zažil," popsal své zážitky Lang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám