Hlavní obsah

Uznávaný japonský spisovatel žánru sci-fi se představuje románem Peklo

Právo, Tereza Radváková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasutaka Cucui patří k japonským spisovatelům, kteří povýšili science-fiction mezi uznávané literární žánry. S jeho dílem se český čtenář setkává úplně poprvé.

Foto: Archiv, Právo

Jasutaka Cucui

Článek

Román Peklo, vydaný nakladatelstvím Odeon v překladu Anny Křivánkové, obsahuje většinu rysů Cucuiho dosavadní tvorby. Podobně jako Lem či Vonnegut se snaží pomocí sci-fi kritizovat současnou společnost. Kromě pokřivených mezilidských vztahů, mašinérie korporací či nadvlády sdělovacích prostředků paroduje také klasickou vědecko-fantastickou literaturu USA.

Jízda na lochnesce

Peklo charakterizuje prolínání reality a snu nebo spíše skrytých lidských fantazií. Stejně tak Cucuiho představa reality nemá se skutečným světem moc společného. Ocitáme se v podivně zrychleném světě, kde se informace valí jedna přes druhou. Obraz střídá obraz, tváře se mísí v nepřehlednou skvrnu. Opravdu – kniha připomíná jízdu na lochnessce. Z kopce, do kopce a nikdy po rovině.

Autor sice píše věcným a jednoduchým stylem, ale nit vyprávění vede mnoha kličkami a zanedlouho ji ztratíte v davu prapodivných postav. Takzvaně černý humor často vyznívá ploše a líčení vypjatých scén je místy až příliš samoúčelné. Naopak zajímavě působí prolínání emocionálních zážitků jednotlivých protagonistů, k němuž dochází v situacích na hranici smrti.

Lidská mysl skrývá peklo

Sedmapadesátiletý Takeši se octnul v pekle, které se však nepodobá žádnému z tradičních pekel, kde se hříšníci očisťují skrze utrpení. Zde mrtví pokračují v „běžném životě“. Navzájem znají svá provinění i touhy– každý dokáže nahlédnout do myšlenek ostatních. Zdánlivě výhodná vlastnost přerůstá v psychickou trýzeň, v peklo.

Současně Cucui nabízí paralelu s bulvárním tiskem. Neexistuje soukromí, hříšníci se mohou pobavit nejniternějšími prožitky kolemjdoucích. Potkávají přátele i nepřátele, bilancují dosavadní zážitky, vracejí se do reality a prožívají ji znovu.

Autor stále připomíná tytéž okamžiky. Postupně odhalujeme, že se jedná o záhrobí ryze japonské, protože  hříšníci jiné národnosti mají přece svá vlastní. Cucuiho peklo je stejně absurdní jako život mimo něj.

Jasutaka Cucui: Peklo

Jasutaka Cucui

Představitel japonské sci-fi literatury se narodil roku 1934 v Ósace. Vystudoval estetiku a umění na kjótské univerzitě a začal přispívat do časopisů povídkami a příběhy na pokračování. Průlom nastal díky románu Toki o kakeru šódžo (Dívka, která cestovala časem, 1967), který se dočkal filmového, televizního i komiksového zpracování. Od té doby vydal mnoho dalších knih, za něž získal řadu ocenění včetně francouzského řádu Rytíře krásných umění a literatury. V letech 1993-1996 odmítl na protest proti omezování svobody slova publikovat na území Japonska. V českém překladu nyní vychází jeho román Peklo z roku 2003.

Reklama

Související témata:

Související články

Kafkárny jsou do komiksu nepřeveditelné

Stěžejní kniha Franze Kafky Proces vyšla jako ilustrovaný román. Lze to považovat za revoluční počin anebo ubohou vábničku na líné čtenáře. Nový komiks však...

Výběr článků

Načítám