Hlavní obsah

Výroční čtyřicátý festival Woodstock se letos neuskuteční, nejsou peníze

Právo, Jaroslav Špulák

Michael Lang, jeden ze čtyř spoluzakladatelů a pořadatelů kultovního hudebního festivalu Woodstock v roce 1969, oznámil, že výroční festival se letos neuskuteční. „Plánovali jsme ho, ale nesehnali jsme dostatečné množství financí,“ vysvětlil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Joe Cocker vystoupil už na prvním Woodstocku v roce 1969.

Článek

Původně zamýšlel, aby se přehlídka u příležitosti čtyřicátého výročí konání Woodstocku odehrála v druhé polovině září v New Yorku. Magazínu Rolling Stone však nyní řekl, že se mu nepodařilo pokrýt předpokládaný rozpočet 10 miliónů dolarů.

Polská alternativa

Minulý víkend navštívil Lang osobně polský festival Przystanek Woodstock. Zavzpomínal při té příležitosti na legendární akci. „Umělci, kteří se tehdy představili, byli šokováni a zaujati blízkým kontaktem s publikem. Těžko říct, kdo z nich byl nejlepší, ale koncert Jimiho Hendrixe podle mě změnil historii hudby,“ řekl.

Originální Woodstock se uskutečnil 15. až 18. srpna 1969 na poli farmáře Maxe Yasgura nedaleko městečka Bethel ve státu New York. Podle účastníků měl atmosféru, která se už nikdy v budoucnu na žádném jiném festivalu nezopakovala.

Vystoupily na něm velké osobnosti hudby 60. let, například Janis Joplin, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Jefferson Airplane či Crosby, Stills & Nash. Podle některých jej navštívilo přes půl miliónu diváků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám