Hlavní obsah

Terry Gilliam převzal v Písku první Cenu Miroslava Ondříčka

Americký režisér a scenárista Terry Gilliam, který je hlavním hostem prvního ročníku filmové přehlídky Festival nad řekou, se stal prvním nositelem Ceny Miroslava Ondříčka. Český kameraman předal Gilliamovi cenu za celoživotní přínos světové kinematografii na sobotním slavnostním zahájení festivalu v píseckém kině Portyč.

Článek

Gilliam pak společně s diváky poprvé zhlédl festivalový klip, na jehož natáčení se sám podílel. Gilliam v klipu před kamerou stále opakuje slovo „písek“ v různých intonacích. Písek na něj najednou začne padat, dostává strach, zachvacuje ho panika, brání se, ale písek ho posléze ze scény totálně vymaže.

„Pořadatelské město se tímto originálním způsobem spojilo s filmařskou osobností,“ řekl prezident festivalu Michael Havas. Režisér filmů Brazil, Král rybář či 12 opic, který je znám i jako člen skupiny Monty Python, je v Česku častým hostem. V Písku o víkendu uvedl své čtyři filmy.

V neděli večer při besedě s promítáním videí a fotek z natáčení filmu Imaginarium Dr. Parnasse režisér divákům vysvětlil, proč se distributoři rozhodli stáhnout jeho poslední film dočasně z distribuce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám