Hlavní obsah

Letní festivaly zaplavují návštěvníci ignorující neletní počasí

Přestože na mnohých místech letošních hudebních open air festivalů počasí divákům nepřeje, většina pořadatelů v polovině sezóny hlásí rekordní návštěvy. Bez větších problémů je bezpečnost návštěvníků, do Česka dorazily všechny avizované hvězdy a žádný festival nemusel být předčasně ukončen, jako se to stalo loni v případě Creamfields v Břeclavi, kde bouře poničila dvě hlavní scény.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Fanoušci Gogol Bordello na Rock for People 2009

Článek

"Všechny festivaly v České republice letos zvládají vysoko nastavenou laťku z předchozích let. Ekonomická krize nemá na návštěvnost vliv, když lidé nemají na zájezd k moři, jedou na festival," řekl ředitel Sázavafestu Pavel Kloupar.

Zatím se neopakovalo loňské fiasko, kdy pořadatelé Happy Days Festu v Hradci Králové kvůli nezájmu diváků museli původně jedenáctidenní akci po dvou dnech ukončit.

Sázavafest, který skončil v neděli v ranních hodinách, je jedním z těch, které hlásí rekordní návštěvnost. Čtyřdenní akci, kde byl největší hvězdou americký hudebník Moby, navštívilo více než 20 000 lidí, o 5 000 více než loni.

Benátská noc strhla rekord

Rekordních 20 000 lidí, přibližně o 4 000 více než loni, napočítali i přes deštivé počasí také na festivalu Benátská noc, který se konal v Malé Skále na Jablonecku. Na čtyřech pódiích se zde během tří dnů představilo přibližně 120 kapel a interpretů.

Akci Masters of Rock, na níž se během čtyř dnů představily na čtyři desítky kapel, například finští Nightwish, němečtí Blind Guardian či švédští Europe, stejně jako v předchozích letech navštívilo ve Vizovicích okolo 25 000 lidí.

Zájem je o putovní festival České hrady.cz, který tento víkend zavítal na Bezděz. Na předchozích štacích na hradech Točník, Kunětická hora a Švihov akci navštívilo celkem přes 15 000 lidí. "Chtěli bychom na pěti hradech dosáhnout celkové návštěvnosti 25 000 lidí, ale záleží to hodně na počasí," podotkla za pořadatele Martina Reková. Loni čtyři díly seriálu vystoupení v rámci akce České hrady.cz podle organizátorů vidělo zhruba 20 000 lidí.

Rock for People vsadil na Brity

Pozvání většího počtu britských kapel se ukázalo být dobrým tahem pořadatelů 15. ročníku festivalu Rock for People, který se uskutečnil na několika scénách na letišti v Hradci Králové. V závěrečný den se před očekávanými vystoupeními skupin Bloc Party a Placebo v areálu pohybovalo již 26 000 lidí, což představuje návštěvnický rekord festivalu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Block Party na Rock for People 2009

"Procházel jsem areálem dvacet minut před koncem koncertu The Kooks a měli plno. Ve stejnou dobu však bylo plno i na španělské Ska-P, kterým zbývalo dvacet minut do vystoupení. Takže byly dva plnohodnotné kotle," dokumentuje zájem diváků o různé žánry dramaturg festivalu Petr Fořt.

Vzrostl zájem také o hradecký Hip Hop Jam, kam se vypravilo zhruba 7 000 návštěvníků. "Chceme se omluvit za nedostatečnou kapacitu parkoviště, které se navíc po pátečním krupobití proměnilo v bahenní koupel, je to pro nás poučení pro příští rok," uvedl za pořadatele Aleš Mikulecký.

Déšť a bláto

Nepřízeň počasí poznamenala na konci června třinecký festival Noc plná hvězd, kam dorazilo pouhých 5 000 lidí, třetina obvyklého počtu. Testem odolnosti fanoušků punkrockové muziky se v areálu u poděbradského jezera stal vzhledem k nepřízni počasí 8. ročník hudebního festivalu Barvy léta. Návštěvníci akce ve značné části programu čelili dešti, který postupem doby proměnil místa pod pódiem v blátivé oraniště. Podle pořadatelů akci navštívilo přes 1 000 lidí, o polovinu méně než loni.

Vedle obvyklých ekologických agitací se letos v souvislosti s festivaly objevily pokusy i o agitaci politickou. Již loni se na mnoha akcích například objevily stánky s tričky s textem zaměřeným proti předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. S těmito aktivitami většinou pořadatelé festivalu nesouhlasí. Například zástupci ODS letos nabízeli návštěvníkům vstupenky na některé akce se slevou. V případě Rock for People neuspěli.

"Jsme apolitickým festivalem, žádnou agitkou. Proto dáváme zdarma prostor neziskovým a ekologickým organizacím, s jejichž cíli se ztotožňujeme," řekl ředitel Rock for People Michal Thomes.

V průběhu sobotního programu Sázavafestu se mezi diváky v tričku skupiny Sto zvířat objevil také exministr zahraničí Karel Schwarzenberg s doprovodem rozdávajícím návštěvníkům balónky s nápisem "Miluju Karla a holky". Ředitel festivalu Pavel Kloupar sdělil, že jde o soukromou akci starosty Kácova Jaroslava Buchala (Nezávislí).

Pozor na peněženky

Problémem na festivalech zůstávají krádeže. Například v Malé Skále zloději okradli nejméně šest návštěvníků hudebního festivalu Benátská noc. Připravili je o dvě auta. Policie v souvislosti s festivalem Rock for People v Hradci Králové evidovala proti loňsku výrazný nárůst kriminality. Zatímco loni kriminalisté řešili jeden trestný čin, letos jich zatím evidují sedm. Přestupků proti majetku policie letos eviduje zatím jedenáct. Mezi nimi jsou i čtyři krádeže v obchodních domech. Pořadatelé festivalů upozornili, že mohou těžko ovlivnit chování lidí mimo festivalový areál.

Mimo areál festivalu Masters of Rock se stala také tragická nehoda, kdy na nechráněném železničním přejezdu vlak srazil jednu z návštěvnic a amputoval jí nohu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám