Hlavní obsah

Hronovský festival otevřel ministr kultury

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od doby, kdy v čele Ministerstva kultury ČR stál divadelník Pavel Dostál, nezavítal na vrcholnou přehlídku amatérského divadla Jiráskův Hronov žádný ministr osobně. Až ministr „letní vlády“ Václav Riedlbauch divadelníky překvapil svou účastí, která rozhodně nebyla jen formální. Riedlbaucha totiž opravdu zajímají akce živého umění, a to nejen v metropoli.

Foto: Tomáš Železný, ČTK

Václav Riedlbauch

Článek

I když sluncem rozpálené kamenné náměstí před Jiráskovým divadlem proměnilo slavnostní zahájení v pernou chvilku, sešlo se tu opět hojně publika.

Ministr ve svém vstupu obhájil časem opovrhovaného patrona festivalu, spisovatele a hronovského rodáka Aloise Jiráska, k němuž se podle něho člověk přiblíží teprve s jistou lidskou zralostí, stejně jako výraz ochotník.

„Někteří lidé nemají to slovo moc rádi, ale ochotník je člověk, který je ochotný udělat něco pro sebe i pro druhé a ještě ho to těší,“ uvedl Riedlbauch. Připomněl, že Jiráskův Hronov patří k nejvýznamnějším a nejstarším festivalům v České republice, a těšil se i na zážitky, které mu během jeho krátké návštěvy amatérské divadlo poskytne.

Od Malé mořské víly až k Salingerovi

Bohužel inscenace Malé mořské víly v nastudování děčínského souboru, kterou měl možnost vzápětí vidět, nepatřila k nejpovedenějším.

Zato Já, Holden na motivy Salingerova románu Kdo chytá v žitě Studia Divadla Dagmar z Karlových Varů potěšil všechny bezprostředností a autentičností hereckého projevu všech čtyř (respektive pěti) protagonistů.

Ovace vstoje odměnily i textově okleštěnou Maryšu z Brněnce, zájem hlediště udržela i ne zrovna divácky snadná adaptace libreta barokní opery Andromache, kterou předvedli Geisslers Hofcomoedianten Kuks.

Letošní Jiráskův Hronov je ale teprve na počátku a do konce týdne slibuje na třicet vystoupení jen v hlavním programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám