Hlavní obsah

Motelové kroniky Sama Sheparda vykreslují syrovost americké pustiny

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útlá knížečka Sama Sheparda Motelové kroniky, která nyní vyšla ve vydavatelství Maťa, obsahuje autentické zápisky spisovatelova putování syrovou pustinou amerického Západu v letech 1979-81. V nich vzpomíná na dětství, rodinu, ženy, pařby i kamarády. Kniha se stala inspirací ke slavnému filmu Texas, Paříž Wima Wenderse.

Článek

Vydavatelství Maťa knihu Motelové kroniky představuje jako album krátkých příběhů a autobiografických fantazií, jež vykreslují syrovost americké pustiny, ale také pustinu lidské duše a vyprahlosti lidských citů. Příběhy mají být hořkou metaforou americké svobody a volnosti, amerického snu.

Na mě kniha naopak působila velmi uvolněně, citované zážitky a příběhy jsou podobné těm, které zažívali beatnici, hipíci a mnozí ze současné mladé generace napříč všemi kontinenty. Beznaděj se netýká pouze Ameriky.

Shepardova báseň, již si zapsal 26. 12. 1981 v kalifornském motelu v Homestead Valley, opisuje příhodu z jeho dětství, které jako syn vojáka trávil na základnách: moje máma tenkrát nosila pětačtyřicítku/mě na jednom boku/pistoli na druhém/Bydlel jsem ve společenství žen/manželek pilotů/v plechových ubikacích/celou dobu pršelo/ty ženy byly bez manželů/nervózní/v džungli se to hemžilo Japonci/kradli mokré prádlo ze šňůr/ženy střílely při každé příležitosti/někdy i vzájemně na svoje stíny/na mámu a mě jednou vystřelila/její nejlepší kamarádka/kulky zanechaly v plechových stěnách/rozšklebené díry. 

Sam Shepard (Samuel Shepard Rogers III.)

se narodil 5. 11. 1943 ve Fort Sheridanu v Illinois.

Vyrůstal v rodině vojáka a dětství strávil na různých vojenských základnách. S rodiči se nakonec usadil na avokádové farmě. Hudba jeho kapely Holy Modal Rounders zazněla i ve snímku Dennise Hoppera Bezstarostná jízda.

Znal se s mnohými beatniky, scenáristicky se podílel například na filmu Renaldo a Klára Boba Dylana, Zabriskie Point Michelangela Antonioniho a Paříž, Texas Wima Wenderse.

Mezi jeho nejznámější a nejúspěšnější divadelní hry patří Prokletí hladovějící třídy, Pravý západ, Mámení mysli a Láskou posedlí.  

 Motelové kroniky, vydavatelství Maťa 2009, 196 Kč

Zážitky z dětství ovlivňují každého z nás... Knížka je čtivá, svým rozsahem ji každý čtenář zvládne za večer. Motelové kroniky jsou opět ve kvalitní grafické úpravě a zároveň jsou doplněny černobílými autentickými fotografiemi. 

Reklama

Výběr článků

Načítám