Hlavní obsah

Bolek Polívka: Humor je ten nejlepší způsob, jak být smutný

Bolek Polívka proslul zejména jako bavič. S lehkostí sobě vlastní ale zvládá i role vážné, například za postavu faráře ve filmu Zapomenuté světlo a za nehrdinského hrdinu v Musíme si pomáhat dostal Českého lva.

Článek

Herec, scénárista, režisér a recesista Bolek Polívka, který v pátek oslaví šedesátiny, se z výjimečného mima stal charakterním a jedním z nejobsazovanějších filmových herců. Věrný ale zůstává i divadlu, které hraje už od svých čtyř let.

Polívkova manéž byla na obrazovkách již v roce 1987

„Jak říkal Kopecký: Humor je ten nejlepší způsob, jak být smutný,“ tvrdí Polívka, jemuž je celý život inspirací klauniáda, komedie dell'arte i filmová groteska. S gustem ale také používá slova a záměrně překračuje hranice žánru, a nejen jeho.

„Dokud se publikum směje, nemůžu si pomoci. Pro trošku legrace šel bych až na okraj,“ vysvětluje Polívka svůj sklon k určité škodolibosti, již mnozí poznali na vlastní kůži například v Manéži, která se na obrazovkách poprvé objevila už v roce 1987.

Od roku 1993 vystupuje a režíruje v Divadle Bolka Polívky v Brně a v posledních letech hraje i na Letních shakespearovských slavnostech (letos bonvivánského rytíře Falstaffa v komedii Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela).

Divadlo hraje i doma, respektive na proslulé Farmě Bolka Polívky v Olšanech u Brna, kde chová své milované koně, provozuje restauraci U klauna a pořádá řadu akcí, včetně recesistických soutěží - například ve vrhání stínu, v chytání much či v házení flinty do žita.

Je oblíbencem Jana Hřebejka

V posledních letech ho často obsazuje režisér Jan Hřebejk (Pelíšky, Pupendo, Musíme si pomáhat, U mě dobrý), hrál též ve snímcích Tomáše Vorla Cesta z města a Skřítek i ve velkofilmu Juraje Jakubiska Bathory. K novějším divadelním představením, v nichž Polívka hraje a podílel se na nich i autorsky, patří Pro dámu na balkóně, Variace na chlast či Hvězdy nad Baltimore (o hořkém konci herce Vlasty Buriana).

V Polívkových uměleckých stopách jdou i jeho dcery z prvních dvou manželství Kamila (34), divadelní scénografka a kostýmní návrhářka, a herečka Anna (30), jejíž matkou je herečka Evelyna Steimarová a s níž Polívka mj. letos moderoval vyhlašování cen Český lev. Se současnou partnerkou Marcelou Černou (39) má Jana Boleslava (5), Františka (3) a téměř dvouletou Marianu.

Boleslav Polívka

se narodil 31. července 1949 ve Vizovicích. Vůni hereckých líčidel si zamiloval už jako dítě, tatínek byl nadšený ochotník. Vystudoval brněnskou JAMU a pantomimu začínal dělat s Ctiborem Turbou a Borisem Hybnerem.

V roce 1972 spoluzakládal Divadlo Husa na provázku, kde vytvořil řadu nezapomenutelných divadelních rolí, často v autorských inscenacích, například v hrách Poslední leč, Šašek a královna, Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho či Am a Ea.

S řadou vlastních autorských inscenací sbíral v 70. a 80. letech úspěchy i v zahraničí, kde představení často hrál v jazyku dané země - většinou v angličtině, italštině či francouzštině.

V cizině také potkal svou budoucí třetí manželku, francouzskou herečku Chantal Poullainovou, která za ním koncem 70. let odešla z Francie do komunistického Československa. S ní má svého prvorozeného syna Vladimíra (19).

Jako filmový herec debutoval Polívka v roce 1966 ve filmu pro mládež Kočky neberem. Po několika televizních filmech byla jeho výraznějším účinkováním na plátně Balada pro banditu (1978), následovaly další filmová ztvárnění divadelních představení Poslední leč (1981) či Šašek a královna (1987), v němž hrál se svou ženou Chantal.

K Polívkovým dalším známým filmům patří Sedím na konári a je mi dobre, Kalamita, Něžný barbar či Dědictví aneb Kurvahošigutentag.

Posledních několik let se Polívka objevoval v tisku i v souvislosti se soudním sporem o autorská práva na fiktivní Valašské království, který loni v říjnu definitivně prohrál. V roce 2001 Polívka zažaloval svého někdejšího spolupracovníka Tomáše Hrabiše, který založil společnost Valašské království operující v cestovním ruchu a který podle Polívky vydělával na hercově popularitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám