Hlavní obsah

Kompilace Valmez skrývá maskovanou Irglovou, sprosťárny i lyrickou Holanďanku

Novinky, Stanislav Dvořák

Kompilace Valmez 09 je dalším pokusem o zmapování hudebního dění v kraji kolem Valašského Meziříčí a svéráznou propagaci regionu. Ukazuje, že scéna v relativně malém Valmezu je velice pestrá, ne všechno ale stojí za poslech.

Článek

Valašská scéna pořád hodně čerpá z vlastního folklóru, což je na jednu stranu chvályhodné, na druhou stranu rutinních folk-rockových kapel už je trochu moc. A začínají nudit. 

To už v paměti spíše uvízne indie-pop holandsko-českých Wotienke and Band s příjemnou zpěvačkou v popředí. Další mladá písničkářka Lucie Redlová je sice sympatická, ale zatím se nevymanila z folkových klišé, kvůli kterým se mnozí tomuto žánru vysmívají. A do třetice je tu Markéta Irglová se Zuzanou Irglovou. Skrývají se pod jménem New Partner a jejich intimní akustická hříčka To stačí patří k tomu lepšímu na CD.

Zastoupen je i jeden z nejoriginálnějších, nejúchylnějších a nejvulgárnějších domácích souborů Elektrick Mann. Škoda, že píseň Atomová bomba není zrovna jejich nejlepší, na starších deskách měli punk-hip-hopeři i vtipnější věci. Zklamáním je naopak omšelá píseň Kafe se zoufale neoriginálním textem od populární Mňágy. Pohled na regionální scénu doplňuje klasik Vlasta Redl i neposlouchatelné absurdity jako I Love 69 Popgeju.

Reklama

Výběr článků

Načítám