Hlavní obsah

Umělecký šéf Gombár dostal od ředitele zlínského divadla vyhazov

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Umělecký šéf Městského divadla ve Zlíně Dodo Gombár byl odvolán. Že s ním již nepočítá, mu ředitel divadla Antonín Sobek oznámil v čase divadelních prázdnin – 13. července. Na rozhodnutí ředitele tak jen těžko zareagují samotní herci, kteří v tuto dobu mají prázdniny.

Foto: Archív, Právo

Dodo Gombár

Článek

V osudovou třináctku nabídl Sobek Gombárovi alespoň místo kmenového režiséra. Důvodem jeho sesazení je údajně častá absence ve zlínském kulturním svatostánku. „Dosud je vše otevřené. Je na Gombárovi, jestli chce spolupracovat nebo ne,“ řekl ve čtvrtek Právu Sobek.

Odstupující umělecký šéf souboru však potvrdil, že se rozhodl odmítnout funkci režiséra již minulý čtvrtek. „Vůbec nevím, co bude dál. Ve Zlíně jsem chtěl zůstat, mám zde byt a rozdělanou práci. Cítím se, jak kdybych chtěl jet s manželkou na dovolenou a přitom mi řekla, že se se mnou rozvádí,“ poznamenal Dodo Gombár k jednání, jakým mu bylo odvolání z úst ředitele sděleno.

Při společném setkání z 13. července totiž zůstal v šoku. „Původně jsme měli schůzku kvůli mojí dovolené, kterou jsem již vyčerpal. Při předávání formuláře o odvolání mi ředitel řekl, že už dál nemohl čelit všem tlakům,“ poznamenal Gombár. To Právu potvrdil i Sobek. Odstupujícímu uměleckému šéfovi navíc sdělil, že se o jeho odvolání radil i s primátorkou Zlína Irenou Ondrovou (ODS), která je na magistrátu odpovědná mimo jiné za oblast kultury. Zřizovatelem divadla je přitom právě zlínský magistrát.

„Je pravda, že mi pan Sobek donesl odvolání ukázat. Je ale na něm, jak vede divadlo. V každém případě si však myslím, že Dodo Gombár by měl minimálně v pozici režiséra divadla ve Zlíně zůstat. Nerada bych, abychom o něj přišli,“ poznamenala primátorka.

Z pozice uměleckého šéfa ředitel Gombára sesadil před nastávající sezónou nazvanou Čas radostných procitnutí. Podle některých však může přijít spíše umělecký útlum a propad zlínského divadla o několik pater. Toho se ale Sobek neobává. "Kdo nastoupí na místo Doda Gombára, se dozvíte v příštím týdnu. Víc tuto věc nechci komentovat,“ dodal dlouholetý ředitel, který má před sebou poslední divadelní sezónu.

Končí znamenitá éra Zlínského divadla?

Není to tak dávno, kdy zlínské divadlo sklízelo bouři divácké nevole. Situaci umělecky stabilizoval nejprve Miroslav Plešák, a po něm přivedl divadlo k invenční dramaturgii Dodo Gombár: osobnost obdařená velkou scénickou obrazností a tolerancí k názorům jiných. Do Zlína znovu stáhl Pitínského (inscenace Rok na vsi), Štindla (Andělé všedního dne), a také skvělé mladíky Františáka (jedinečná Maryša) a Mikuláška (Charlie ve světlech moderní doby). Skoro se divím, že inscenace této „svaté zlínské čtveřice“ a guru Gombára se stahují z repertoáru předčasně. Spor o uměleckou koncepci se bohužel změnil v osobní válku, jak už to u nás chodí. A větší moc má bohužel ředitel. Jenomže s odvoláním Gombára může teprve přijít zemětřesení, mj. odchod některých herců a hereček. Že by znamenitá éra MD Zlín předčasně končila?! To se mi nechce věřit.

Jiří P. Kříž, divadelní kritik a publicista, Právo

Jiří P. Kříž, divadelní kritik a publicista, Právo

Jiří P. Kříž, divadelní kritik a publicista, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám