Hlavní obsah

Čína bojkotuje australský filmový festival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Čína stáhla tři své filmy z největšího australského filmového festivalu ve zjevném bojkotu poté, co organizátoři festivalu v Melbourne nevyhověli výzvě čínské vlády, aby ustoupili od promítání dokumentárního filmu o ujgurském etniku žijícím na západě Číny.

Foto: Profimedia.cz

Ujgurský muž prodávající zboží na místním tržišti.

Článek

Pracovníci čínského konzulátu minulý týden kontaktovali organizátory mezinárodního filmového festivalu v Melbourne, aby snímek o exilové ujgurské podnikatelce Rebije Kadírové stáhli. Peking Kadírovou a její Ujgurský světový kongres viní z podněcování etnických nepokojů, které si začátkem července vyžádaly 197 mrtvých a přes 1 700 zraněných.

Nyní se Čína rozhodla stáhnout z festivalu tři své filmy na protest proti plánované účasti Kadírové na festivalu, který se bude konat příští měsíc.

"Je to nesmírně nepříjemné a ještě horší je pro festival to, že na nás byl letos vyvinut všechen tenhle politický tlak," řekl australskému rozhlasu organizátor přehlídky Richard Moore.

Reklama

Výběr článků

Načítám