Hlavní obsah

Román Dětské přízraky nabízí dramatickou sondu rodičovské odpovědnosti

Právo, František Cinger

Jedna z populárních anglických prozaiček Sue Townsendová střídá humorný až satirický a následně velmi vážný pohled na život. Román Dětské přízraky charakterizovala kritika jako „bezútěšnou, přesto ale něžně napsanou a láskyplnou knihu“.

Foto: Profimedia.cz

Po humoristickém románu Královna Camilla, v němž britský premiér Jack Barker prosazuje zásadu jednoho psa na domácnost, což se týká i prince Charlese a jeho ženy Camilly, dostává český čtenář do ruky dramatický příběh zmařených osudů dětí i dospělých.

Článek

Autorka „dokáže nalézt napínavé příběhy i mezi zcela průměrnými lidmi a za to jí patří náš obdiv,“ napsal Mail on Sunday. Christopher Moore se po sedmnácti letech znovu setkává s bývalou láskou Angelou Carrovou, která jako mladá dívka bez jeho vědomí podstoupila potrat. Necítila se dostatečně silná na to, aby se stala matkou. Christopher naopak po dítěti velmi toužil.

Oba tato zkušenost poznamenala natolik, že se s duchem Catheriny, měla to být holčička, setkávají i po tolika letech. Angela s ní přímo hovoří, Christopher hledá její podobu v jiných dětech.

Rutina střední třídy

Townsendová má dar vystihnout prostředí nižší střední vrstvy, životního stylu lidí bydlících v malém nájemním bytě se snem získat jednou domeček nejlépe viktoriánského stylu. Právě v něm žije Angela s manželem Gregorym Lowoodem.

Necítí k němu lásku ani nenávist, spíš chlad, prostě existuje v jeho blízkosti. Přibývají roky i kilogramy, rutinní práce v cestovní kanceláři nenabízí naději na změnu životního stylu.

Kdo by také stál o korpulentní ženu středního věku. Znalost dvou jazyků už není takovou předností či výjimkou jako před dvaceti lety. Protikladem partnerů, které neustále pronásleduje pocit viny za zmaření nového života, znamenajícího naději na společnou rodinnou existenci, je mladý pár Tamara a Crackle s malou holčičkou Storme, ještě nemluvnětem. Jejich mentální i sociální nevyspělost a chlapcova závislost na droze i kamarádském vzoru jménem Bilko, toho času ve vězení, je přivede na pokraj zanedbání péče s následkem smrti. A právě Christopher se shodou okolností ocitá v jejich blízkosti, hlavně v blízkosti maličké Storme.

Velmi dobrý překlad Kateřiny Sidonové nabízí mimořádně poutavé osudy lidí, kteří jsou nuceni si přiznat, že mnohá rozhodnutí učiněná, třeba i před sedmnácti lety, se ve svých důsledcích vracejí a nutí ke korekci. Je však člověk schopen poučit se z chyb, navíc tak bolestných a fatálních, a začít jakoby znova?

Sue Townsendová: Dětské přízraky

Sue Townsendová: Dětské přízraky

Mladá fronta, 208 stran, 269 Kč 

O autorce

Sue Towsendová (2. 4. 1946 Leicester) je anglická prozaička, publicistka a dramatička. Úspěch zaznamenala v roce 1982 jako autorka Tajného deníku Adriana Molea (česky 1988), který byl přeložen do více než třiceti jazyků a dočkal se i několika pokračování.

Navazují na něj díly Hořké zrání Adriana Molea, Pravdivá zpověď Adriana Molea, dále Adrian Mole – Léta v divočině a Adrian Mole – Léta u kapučína. Popularitu získala i románová fantazie Královna a já, líčící osudy královské rodiny poté, co byla vyhlášena republika. Townsendová sleduje s humorným nadhledem sociální kontrasty a absurdity současné Anglie.

Reklama

Související témata:

Související články

Kafkárny jsou do komiksu nepřeveditelné

Stěžejní kniha Franze Kafky Proces vyšla jako ilustrovaný román. Lze to považovat za revoluční počin anebo ubohou vábničku na líné čtenáře. Nový komiks však...

Výběr článků

Načítám