Hlavní obsah

Krumlovskému víkendu kralovala sopranistka Renée Flemingová

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Razantně začal 18. ročník hudebního festivalu Český Krumlov. V pátek oslavil 700 let trvání města koncertem na náměstí a v sobotu v Pivovarské zahradě zpívala největší hvězda, americká sopranistka Renée Flemingová.

Článek

Přitom počasí připravilo organizátorům dramatické chvilky. Úvodní koncert proběhl v obrovském vedru, se sobotním operním gala to vypadalo pro celodenní déšť dost nedobře. Nakonec se počasí umoudřilo a i když v chladnu a pod mrakem, koncert s účastí významných hostů (premiér Jan Fischer, exprezident Václav Havel) výkonem pěvkyně nadchl.

Flemingová doprovázená rozhlasovými symfoniky řízenými Američanem Johnem Keenanem okouzlila zpěvem, půvabem i vtipnými poznámkami a vystupováním. Po kratším úvodu Jiřího Vejvody již převzala „režii“ večera do svých rukou Flemingová a v půldruhahodinovém koncertu bez přestávky ukázala všechny přednosti svého zpěvu.

Desdemona i Rusalka

Nádherný plný soprán tmavšího zabarvení, jisté výšky i krásnou koloraturu a smysl pro dramatické podání rolí jako Desdemona ve Verdiho Otellovi.

Nezapomněla ani na Rusalku, která patří k jejím parádním rolím, a slušnou češtinou přednesla árii o měsíčku. Vynikající závěr koncertu s písněmi z amerických muzikálů dokázal i její další silnou stránku – americkou tvorbu.

Dvojí ovace vestoje publika ji přinutily ke třem přídavkům (americké lidovky, R. Strauss a G. Puccini). Pochvalme i výkon orchestru v nesnadných podmínkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám