Hlavní obsah

Vyprodaný německý festival MELT! přilákal 30 tisíc lidí na Oasis, Röyksopp i Phoenix

Novinky, Ondřej Lazar Krynek
Gräfenhainichen

Již tradičně se nedaleko za českými hranicemi poblíž Dessau, konal uvnitř jezera na poloostrově Ferropolis jeden z největších německých hudebních festival MELT! 2009. Letos i přes navýšenou kapacitu areálu bylo týden před začátkem beznadějně vyprodáno, což způsobil na tři dny víkendové rozložený seznam interpretů zahrnující Oasis, Kasabian, Bloc Party, Phoenix, Animal Collective, The Whitest Boy Alive, Travis, Klaxons a další.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Oasis

Článek

Oficiálně bylo na festival MELT! prodáno týden před začátkem třicet tisíc vstupenek a podle všude viditelného zájmu by jich bylo možné prodat klidně i jednou tolik. Může za to dlouho dopředu zveřejněný seznam interpretů, který oproti loňskému ročníku kdy z velkých hvězd přijela hlavně Bjork a Hot Chip, obsahoval letos více jak desítku velkých jmen.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Festival MELT! - Röyksopp

První den festivalu zahájili s poměrně velkým ohlasem Cold War Kids, které kvůli nemoci nevystřídali velmi očekávaní Foals, ale indie kytarovka Delphic. Alternativou k nim byla výtečná Jazzanova se zpěvákem Paulem Randolphem. Skvěle se publiku představili Klaxons, kteří zahráli především svoje velké hity.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Festival MELT! - Travis

Největším trhákem večera se stala norská elektronická dvojice Röyksopp, která sebou přivezla navíc kytaristu a zpěvačku, dávající všem velkým skladbám opravdový náboj. I přes velkou snahu zpěváka se skotské alternativní rockové kapele Travis, nepovedlo ukázat s v příliš dobrém světle a velkých ovací se dočkal až dvojice Aphex Twin a Hacker. Večer předčasně ukončila velká průtrž mračen a tak zbylý program postrádal diváky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Festival MELT! - The Whitest Boy Alive

Druhý den patřil čtveřici velkých kapel. Příjemnou atmosféru nastolili The Whitest Boy Alive, jejichž původem norský zpěvák Erlend Øye výborně komunikoval s publikem. S málem posluchačů se bohužel musela spokojit alternativní elektronická trojice Animal Collective, jenž své posluchače uváděla lehce do snivých nálad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Festival MELT! - Phoenix

Překvapením večera se stala francouzská alternativní rocková kapela Phoenix. Skvělý zvuk, dobrý hlas a kombinace hitů rozvlnila plný areál. Na závěr večera vystoupili kytaroví Bloc Party ve stejně dobré formě, kterou předvedli před dvěma týdny na českém festivalu Rock for People.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Oasis

Poslední den byl ve znamení dvou velkých očekávání. Ještě před skvělým vystoupením anglické rockové kapely Kasabian se ve skvělé formě a podivuhodném kostýmu představil multinstrumentalista Patrick Wolf. Hitem večera i celého festivalu byli britští rebelové Oasis, kteří za hodinu a půl svého vystoupení chladně zahráli to nejlepší ze své dosavadní tvorby. Zazněly největší hity i některé skladby z posledního alba. Naplněné hlediště jásalo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Oasis

Areál Ferropolis neboli Město oceli, ve kterém se festival každoročně pořádá, je poloostrovem uprostřed velkého jezera. Poloostrovu dominují gigantické staré nepoužívané těžební stroje, které jsou zakomponovány do jednotlivých scén a některé slouží i jako pódia.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Kasabian

Zážitek z nevídané dekorace se projevuje především v noci, kdy jsou stroje různobarevně nasvícené, promítají se na ně různé vizuální motivy a na nich připevněné reflektory ozařují diváky či svítí vysoko do mraků. Festival MELT! opět potvrdil svoje kvality nejen line-upem velkých hvězd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám