Hlavní obsah

Ukrajina zakázala film Bruno, Rakousku nevadí ani narážky na Hitlera

Novinky, Stanislav Dvořák

Ukrajina se stala první zemí na světě, která zakázala film britského komika Sachy Barona Cohena Bruno. Ukrajinské ministerstvo kultury sdělilo filmovému distributorovi, že zakazuje promítání filmu Bruno na ukrajinském území. Prý ohrožuje morálku občanů.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Bruno

Článek

Cenzoři z ministerstva se domnívají, že film "neodůvodněně zobrazuje genitálie" a navíc ukazuje "homosexuální zvrácenosti". Zákaz filmu v době internetu je nesmyslný. Bude mít za následek jen to, že se zvýší zájem o pirátské kopie a distributor prodělá. 

Plná verze filmu je např. ve Velké Británii přístupná od 18 let, v některých jiných státech je naopak přístupná mládeži. Minulý Cohenův film Borat byl částečně zakázán v Kazachstánu a v Rusku, ale lidé si ho tam prý kupovali ve velkém množství na DVD.

V Americe a Británii je Bruno na vrcholu žebříčků návštěvnosti a podobný výsledek se dá očekávat i v Česku, kde bude uveden v srpnu.

Rakousko je v pohodě

Dokonce i v Rakousku, které je terčem většiny vtipů v tomto filmu, se Bruno líbí. Prostřednictvím postavy rakouského homosexuála Bruna v něm Cohen zesměšňuje umělý svět módy, ale zároveň si dělá legraci z předsudků o gay komunitě. Některé narážky na 2. světovou válku, Hitlera nebo Arnolda Schwarzeneggera jsou velmi provokativní, ale Rakušané se jimi baví.

Podle komentáře deníku Der Standard zavládla v zemi "Brüno-horečka", přestože film si pohrává s nepěknými klišé o homosexualitě a o nacismu, což je pro Vídeň obzvlášť bolestné téma. Podle listu Wiener Zeitung je Bruno srandovní a nikomu neškodí.

Ve Standardu byl uveřejněn i rozhovor s Norbertem Kettnerem, šéfem vídeňského svazu turismu. Ten se domnívá, že film nemůže Vídni uškodit. "Pokud se na základě mediálního poprasku kolem filmu a jeho klišé začne více lidí zajímat o dovolenou u nás, tak mi to vyhovuje," řekl Kettner.

Reklama

Výběr článků

Načítám