Hlavní obsah

Koncert B. B. Kinga připomínal upovídanou oslavu hodného dědečka

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve středu večer zažila pražská Tesla Aréna pravděpodobně poslední český koncert nejslavnějšího žijícího bluesmana B. B. Kinga. Loučící se hvězda dorazila ve výtečné náladě, i přes pokročilý věk zářila energií a hlasitě dávala najevo, jak moc si užívá každý moment přízně svého početného publika. S vědomím, že každý koncert může být skutečně poslední.

Foto: Michaela Říhová, Právo

B. B. King

Článek

Po příjemné předkapele Alice Springs Blues Band, která nabídla moderní blues-soul-funk, nastoupila kolem půl deváté skupina B. B. Kinga, samotný B. B. pak přišel jako správná legenda až po několikaminutovém úvodu, když ho kapelník ohlásil slovy "The one and only B. B. King".

Již samotný příchod usměvavého staříka vyvolal ovace ve stoje (většina lístků byla na sezení) a B. B. opakovaně děkoval a děkoval. Pak zazněly letité klasiky jako Let the Good Times Roll, Every Day I Have the Blues, Love Comes to Town a See That My Grave Is Kept Clean. Závěr patřil zřejmě nejslavnější Kingově nahrávce Thrill Is Gone, kterou ale zahrál ledabyle, jako by to už chtěl mít za sebou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

B. B. King

I některé další skladby kapela jen nakousla a zklamala tak očekávání mnoha fandů, přičemž Kingova kytarová sóla byla spíše vzácná a navíc krátká. B. B. se soustředil hlavně na neustálý kontakt s publikem, vyprávěl vtipy, historky a vyzýval lidi ke zpěvu zlidovělého country hitu You Are My Sunshine.

O legraci nouze nebyla. King se v úvodu omluvil, že neumí moc dobře anglicky a písně uváděl hláškami jako "Tato píseň je velmi stará. Ale ne tak stará jako já."

Foto: Michaela Říhová, Právo

B. B. King

Ke konci koncertu se ale zdálo, že toho povídání už bylo víc než hraní. Chvíle, kdy King hrábnul do strun své slavné kytary, tvořily ve výsledku nejkratší část koncertu. Často si kytaru posunul na stranu a jen zpíval. Vzhledem ke svému věku obdivuhodně.

Za svou neskutečně dlouhou kariéru odehrál tisíce koncertů a mnohé z nich o dost lépe než ten pražský, o čemž se může každý přesvědčit z řady živých nahrávek. Kingova středeční show byla ale natolik srdečná, že by mu člověk odpustil cokoliv. Většina přítomných ji zřejmě brala i jako veselý mejdan na rozloučenou s jednou velkou hudební legendou. 

Reklama

Výběr článků

Načítám