Hlavní obsah

Rudy Linka: Cenu Bohemia Jazz Festu dostane Redman

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní jazzový festival Bohemia Jazz fest, který se koná v mnoha českých městech a končí v neděli 19. července, pořádá Rudy Linka. V rozhovoru vysvětluje, jak se mu podařilo koncerty zorganizovat pro veřejnost zdarma, která města oproti loňsku přibyla a jaké hvězdy ještě mohou posluchači uslyšet.

Článek

Počtvrté organizujete v létě v Čechách festival na náměstí měst se spoustou hvězd, a přitom zadarmo. Jak je to možné?

Mám skvělý tým lidí a spolehlivé sponzory, a tak nám ani současná světová krize zatím příliš neublížila. Festival má minimální náklady a muzikanti na něm hrají s vědomím, že jde o přátelskou službu. To, že je festival pro lidi zadarmo, ale neznamená, že muzikantům nic neplatíme. Jsou to však částky značně nižší, než by normálně požadovali.

Letos jste přidali další města, Tábor a Telč. Jsou ještě další novinky?

Kromě dalších dvou dnů trvání – letos festival trvá od 12. do 19. července, tedy sedm dní – jsou na něm i další dvě nové země. Poprvé přijíždějí muzikanti z Francie a Dánska. Z Francie kapela trumpetisty Alexe Tassela a z Dánska funková kapela Magnus Fra Gaarden.

Na koho se mají diváci na náměstích nejvíce těšit?

Mohu upřímně říci, že není jediný den, který bych nedoporučil. V Praze se líbila americká kapela saxofonisty Chrise Pottera Underground. Bohužel odřeklo na poslední chvíli trio Medeski, Martin, Wood, místo nich přijeli Kubánci Havana Street Band. V Praze, Domažlicích i Plzni zpívá výborná Švédka Josefine Lindstrandová. V Domažlicích uslyšíme Kölner Saxophone Mafia, v Plzni hvězdné trio bubeníka Roye Haynese s Johnem Patituccim a Davem Kikoskim.

V Prachaticích trio varhanické legendy a doktora groovu Lonnie Smithe, v Telči zahraje skvělý italský saxofonista Nevio Zaninotto se svým Extrapolation triem a BJF vyvrcholí v Českých Budějovicích 19. července s triem Joshuy Redmana. A úplně na závěr bluesová legenda Robben Ford.

Loni jste poprvé uděloval cenu Bohemia Jazz Award. Kdo ji získá letos?

Po loňském kytaristovi Johnu Scofieldovi, mém učiteli a příteli, ji dostane další fenomenální jazzman, saxofonista Joshua Redman. Převezme ji na posledním koncertu v Českých Budějovicích.

Zahrajete si také sám?

Na Bohemia Jazz Festu funguji hlavně jako organizátor, takže nechávám hudbu ostatním. Loni mne přemluvili v Českých Budějovicích, že jsem si na závěr zahrál s bluesovou zpěvačkou Peachus Staten.

Letos se těším na předposlední koncert v Telči, kde se připojím k italskému Extrapolation triu. Jinak z českých účastníků vystoupí letos Quartet Milana Svobody a mladé naděje jako Limbo a Quartet Ondřeje Pivce.

Reklama

Výběr článků

Načítám