Hlavní obsah

Prahu a Hradec Králové omráčila znamenitá Schovanka Lva Erenburga

Právo, Jiří P. Kříž

Schovanku ruské režisérské legendy Lva Erenburga v pražském Pidivadle Vyšší odborné školy herecké na letošním Divadle evropských regionů v Hradci Králové považuji za jeden z nejlepších zážitků. A protože zahraniční soubory jsme na prstech jedné ruky počítali, možná to byla událost rovnou nejpozoruhodnější.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Zleva Teresa Trnková, Filip Trojovský, Jakub Albrecht, Michala Břízová, Štěpán Coufal, Věra Vodičková, Kateřina Sedláková, Barbora Kolářová.

Článek

Na motivy hry A. N. Ostrovského napsali scénář Erenburg s agilní ředitelkou moskevského Českého centra Vlastou Smolákovou. Žádné tajemství: Šéf Nevelkého činoherního divadla v Sankt Petěrburgu patří k současné absolutní ruské režisérské špičce. Naše scény by se o něho měly prát... Jako o Fedotova či Smilkovou.

Obrazy z Rus

Spolupráce s Pidivadlem je u nás Erenburgovou inscenační premiérou. Co předvedl při práci se studenty, rovná se zázraku. Do detailu propracované herecké etudy. Dominantním scénickým prvkem je voda - od očistné lázně až po zničující vodku. Sauna, řeka, jezero, hostiny, námluvy, milostné hrátky. Vše v oblacích komárů slouží k obrazu nehybné atmosféry Ruska od 19. století až po naše časy.

V programu ke Schovance citují Obrazy z Rus Karla Havlíčka Borovského. Životu na Volze i na Něvě po věky vládne alkohol. Na jeho potírání ztroskotala přece i Gorbačovova perestrojka. Erenburg je velkým ironikem takové nevyléčitelnosti.

Na Schovance se takřka po každém výstupu tleská na otevřené scéně. Závěrečný aplaus nebere konce. Dominantní matka, statkářka Ulanbeková (Michala Břízová), má ráda řád a pořádek. Určuje osudy rodinných příslušníků i služebnictva, ale všechno se jí nakonec hroutí pod rukama.

Kam ještě s ní?

Jsem zvědavý, ve kterých divadlech se budu s absolventy VOŠH potkávat. Zaskvěli se zejména Jakub Albrecht (statkářčin syn, student Leonid), Štěpán Coufal (správce Potapyč), Ondřej Pšenička (statkářčin oblíbenec, jinak ale opilec Gríša), ale také Věra Vodičková (příživnice Vasilisa), Kateřina Sedláková (krásná schovanka Naďa) nebo Teresa Trnková (klíčnice Gavrilovna).

Vedení školy se znamenité inscenace kupodivu polekalo. Nahota, alkohol, marasmus. Jak nevýchovné. Proboha! Celek odvážně vystupuje z konvencí a průměru! Září, žhne. S Vladimírem Justem i dalšími kritiky doufáme, že se Schovanka aspoň v off programu objeví na plzeňském Divadle nebo v Českém Těšíně či Zlíně.

Pidivadlo Vyšší odborné školy herecké - Alexandr Nikolajevič Ostrovskij: Schovanka. Scénář s použitím překladu Bohumila Mathesia Lev Erenburg a Vlasta Smoláková. Režie Erenburg, dramaturgie Smoláková, výprava Kateřina Kroupová, světla a zvuk Lukáš Pondělíček. Psáno z reprízy na festivalu Divadlo evropských regionů Hradec Králové 29. června2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám