Hlavní obsah

Minimalista Glass nabídne v Praze pestrá aranžmá

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Kongresovém centru vystoupí ve čtvrtek jeden z čelných reprezentantů minimalismu, americký pianista a skladatel Philip Glass (1937). Na komorním koncertu ho doprovodí violoncellistka Wendy Sutter ze souboru Bang On A Can a percussionista Mick Rossi. Glass už se v Praze představil v polovině devadesátých let sólovým koncertem v Arše.

Článek

Z Glassova rozsáhlého díla bylo už několik skladeb v České republice uvedeno, mezi jinými opery v Kárném táboře, Pád domu Usherů a operní verze Costeauovy Krásky a zvířete, i když ne vždy bylo pojetí dost blízké přístupu autora, jeho skupiny nebo jeho dlouholetých spolupracovníků.

V autorské interpretaci zazněla jen klavírní díla, protože Glass v Praze v polovině devadesátých let vystoupil na sólovém koncertu jen s pomocí básníka Allena Ginsberga. Nyní je šance slyšet jeho díla v zvukově pestřejší podobě, což Novinkám potvrdil Glass: "Díky Micku Rossimu máme bohatá aranžmá, i když se jedná o malou skupinu. Perkuse, cello a piano mohou takto fungovat."

Glass přiblížil i to, v jakých různých podobách se trio představí: "V jedné skladbě já a Mick hrajeme čtyřručně na piano, v řadě dalších skladeb zní cello, piano a celesta nebo marimba, v jiných zase zní piano za doprovodu bubnů hraných rukama. V takto malé skupině velké množství různých kombinací, které můžeme v tímto malým počtem hráčů uplatňovat."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám