Hlavní obsah

Slovanská epopej zůstane v Moravském Krumlově minimálně do konce září

Slavný cyklus obrazů Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy zůstane na zámku v Moravském Krumlově minimálně do konce září. Řekla to mluvčí Galerie hlavního města Prahy Michaela Moučková. Původně se měly obrazy stěhovat do Prahy, které cyklus patří, na začátku prázdnin. Praha se ale stále nedohodla na vhodném prostoru s Muchovým vnukem Johnem, a tak zápůjčku Krumlovu prodloužila o tři měsíce.

Článek

Smlouvu o prodloužení výpůjčky musí podle Moučkové ještě podepsat moravskokrumlovský starosta. Podle ní jde ale už jen o formalitu, ředitel galerie se starostou mluvil a ten prý s návrhem souhlasil. Krumlovský starosta přitom chtěl výpůjčku prodloužit alespoň o rok. „Co bude dál, nevíme. Čekáme na další pokyn z magistrátu, žádný ale zatím nepřišel,“ poznamenala Moučková.

Oprava Křižíkových pavilónů na Výstavišti nezačala

Radní pro kulturu Milan Richter (ODS), který o přestěhování epopeje do Prahy dlouhodobě usiluje, řekl, že Johnu Muchovi navrhl možná umístění obrazů, čeká ale na jeho vyjádření. S návrhy údajně oslovil i Muchovu nadaci. Pokud se věc do konce prázdnin nevyřeší, chce radní předložit vedení města vlastní návrh na umístění obrazů.

Jako možný výstavní prostor v Praze se už dříve zmiňovaly Křižíkovy pavilony na Výstavišti v pražských Holešovicích. Bylo by je ale potřeba rekonstruovat, aby v nich bylo stabilní klima, které obrazy potřebují. Oprava ale dosud nezačala. Situaci navíc komplikuje to, že Praha se s nájemcem Výstaviště, společností Incheba, už tři čtvrtě roku pře o dostavbu vyhořelého Průmyslového paláce.

Křižíkův pavilon není jedinou možností

Richter už před časem tvrdil, že Křižíkův pavilon není jedinou možností, o dalších návrzích ale zatím nechtěl mluvit. Dříve se uvažovalo také o stěhování do Klementina nebo o výstavbě nového výstavního sálu na Výstavišti. Byl vypracován i návrh nového pavilonu, nikdy ale nebyl realizován. Vybudování speciální galerie si přitom přál i Mucha, když cyklus Praze věnoval. Hlavní město ale tvrdí, že podmínka není závazná.

Epopej, kterou tvoří 20 obřích pláten ze slovanské historie, je v krumlovském zámku umístěna přes 45 let. Majitelem zámku je ale od roku 2004 táž společnost Incheba, které Praha pronajímá Výstaviště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám