Hlavní obsah

Polští katolíci protestují proti vystoupení Madonny, propagátorky antihodnot

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Americká zpěvačka Madonna má poprvé vystoupit v Polsku 15. srpna. Termín ale vyvolal v polských katolických kruzích bouři nevole. Patnáctý srpen je totiž svátek Nanebevzetí panny Marie. Kromě toho na ten den připadá i výročí takzvaného zázraku na Visle, bitvy, během níž v roce 1920 Poláci zadrželi Rudou armádu.

Článek

Proti termínu koncertu se ostře postavily ultraortodoxní Liga polských rodin (LPR), Katolická akce a Výbor na obranu víry a národních tradic Pro Polonia. Akce řídí Marian Brudzinski, radní parlamentu Mazovského vojvodství. Na pomoc mu přispěchal i exprezident Lech Walesa.

Výbor i LPR naplánovaly mše a chtějí zrušení koncertu. Výbor předpovídá „veřejnou modlitební křížovou výpravu ve Varšavě“ dva týdny před koncertem pod heslem: „Pokud přijde vítězství, tak díky Marii.“ Oslovil už sponzory, aby svou podporu stáhli.

Vyzval primátorku Hannu Gronkiewicz-Waltzovou, starostu městské časti Bemowo, kde má zpěvačka na letišti vystoupit, i prezidenta Lecha Kaczyňského, aby se zasadili o zrušení koncertu.

K aféře se vyjádřil i varšavský metropolita, biskup Kazimierz Nycz: „Pokud kolize koncertu a svátku Nanebevzetí není jen shoda náhod, tak je to cynický způsob, jak odvrátit pozornost katolíků od svátku.“

Vystoupení je už týdny vyprodáno

Brudzinski tvrdí, že jde o záměrnou provokaci: „Nebudeme tiše sedět a tvářit se, že se nic neděje. Její vystoupení nemají žádné morální a vlastenecké hodnoty. Nectí žádné zásady, žije s chlapem, který se jmenuje Ježíš, dcera se jmenuje Lourdes. A to nepřipomínám její chování na scéně, třeba veřejná ukřižování. Je to všechno ubohé.“

Příští týden vznikne takzvaný Protestní výbor, který připraví taktiku protestů. „Protest musí být dobře promyšlený. Při špatné taktice přinese víc škody než užitku,“ upozorňuje Walesa.

„Madonna je vědomá propagátorka antihodnot. Je od základu zlá a destruktivní. Dokonce i jméno si vybrala tak, aby zneuctila vše, co představuje naše Nejsvětější panna Marie. Jen matka boží může být Madonou“ – tak zní jen několik reakcí na internetu pod protestní peticí."

Jenže petici podepsalo zatím jen 400 lidí. A koncert je už týdny beznadějně vyprodán.

Reklama

Související články

Madonna složila na koncertě poctu Jacksonovi

Americká zpěvačka Madonna v sobotu v londýnské O2 areně v rámci svého koncertního turné Sticky & Sweet vzdala hold zesnulému králi popu Michaelu Jacksonovi.

Výběr článků

Načítám