Hlavní obsah

Gossip: punk odešel na diskotéku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte, kde skončil punk? Podle některých umřel, podle jiných ještě není dead. Možná, že všichni punkeři skončili na diskotéce, kde hraje skupina Gossip v čele s politicky angažovanou lesbičkou Beth Ditto. Zajděte tam také, je s nimi docela sranda.

Článek

Gossip jedou na současné vlně kapel, které montují syrové rockové kytary na téměř diskotékové rytmy a říká se tomu dance-punk nebo třeba queer-core. Disko to zdaleka není, jejich naprosto jednoduchý a nevymazlený zvuk nemíří do mainstreamu, nechce být hezoučký a pro všechny přijatelný.

Gossip staví i na novince Music for the Men především na velmi chytlavých basových linkách, které nutí k tanci. Poctivé a stručné kytarové riffy pak doplňují strohý sound. Samotný zpěv je zcela nepunkový, nese melodie a zpěvačka Beth disponuje velmi příjemným hlasem, který by zapadl i do popové nebo soulové skupiny.

Otázkou zůstává, jestli museli ve svých skladbách tolik citovat (např. 2012 vykrádá Kiss - I Was Made for Lovin You Baby nebo úvod Men in Love jako by chtěl připomenout Arethu Franklin - Chain, Chain, Chain...). Rovněž občasné syntetické zvuky jako z osmdesátých let působí místy až směšně. Zřejmě nejde o nešikovnost, ale o umělecký záměr, který část fanoušků ocení.

V každém případě máme co do činění s deskou, která je nad dnešním průměrem a zaslouží si pozornost, i když tento druh hudby se lépe vychutnává v davu na koncertě s pořádně hlasitou aparaturou než doma. Když pak zpěvačka, která váží asi 120 kilo, začne odhazovat svršky (viz fotky na wikipedii), poznáte, co je pravý punk.

Gossip: Music for the Men, Sony Music 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám