Hlavní obsah

Filmové hvězdy při premiéře Harryho Pottera promočil déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čarodějnický učeň Harry Potter a jeho přátelé v úterý večer v Londýně nemuseli čelit nástrahám sil zla, ale letní bouřce. Před začátkem světové premiéry filmu Harry Potter a Princ dvojí krve museli hlavní herečtí představitelé absolvovat cestu mezi fanoušky a novináři pod deštníky, a přesto se do kina dostali zčásti promočení.

Foto: Reuters

Ruperta Grinta, Emmu Watson a Daniela Radcliffa neuchránily před deštěm při premiéře filmové verze dalšího dílu ságy o Harry Potterovi ani deštníky. Kouzla mezi mudly používat nesmějí.

Článek

Hustý déšť neodradil ani fanoušky Harryho Pottera, kteří před premiérovým kinem na londýnském náměstí Leicester Square čekali na své oblíbence hodiny a někteří i dny. První dorazil představitel Rona Weasleyho, Rupert Grint, na kterém již nebyly patrné následky takzvané prasečí chřipky, již před pár dny prodělal.

On, stejně jako filmový Harry Potter Daniel Radcliffe a představitelka Hermiony Emma Watsonová, strávili na červeném koberci skoro hodinu odpovídáním na otázky novinářů a psaním autogramů fanouškům. I když je ochranka kryla rozměrnými deštníky, jejich premiérové modely značně utrpěly. Všichni tři také měli na zápěstí bílou pásku na památku dalšího mladého herce z filmu Roba Knoxe, který byl loni v květnu ubodán v jihovýchodním Londýně.

Kouzelnická sága J. K. Rowlingové vycházela od roku 1997 a jejích sedmi dílů se ve světě prodalo přes 400 milionů výtisků. Na šesté filmové pokračování si fanoušci Harryho Pottera museli dva roky počkat, protože studio Warner Brothers odložilo z komerčních důvodů premiéru plánovanou na loňský listopad na léto. Poslední knihu o čarodějnickém učni, Harry Potter a Relikvie smrti, zase studio rozdělilo na dva filmové díly.

V Princi dvojí krve ředitel kouzelnické školy Brumbál připravuje Harryho Pottera na střet se ztělesněním zla, lordem Voldemortem, který chce ovládnout svět kouzelníků i lidí, tedy mudlů. A protože Harry i jeho přátelé dospívají, začíná hrát roli také láska a zamilovanost.

Stejně jako pátý díl i tento natočil britský režisér David Yates. Podle listu The Independent natáčení stálo 250 milionů dolarů (4,7 miliardy korun), tedy dvakrát tolik než první díl. Dalších 155 milionů dolarů údajně stál marketing a distribuce.

Podle Justina Johnsona z Britského filmového institutu by ale snímek měl být přinejmenším stejně úspěšný jako minulé, které dohromady přinesly na vstupném ve světě na 4,5 miliardy dolarů (nyní kolem 84 miliard korun). Již nyní londýnské kino IMAX dopředu prodalo na šestou "potterovku" lístky za 215.000 liber. Předcházející díl Harryho Pottera v IMAXu v Londýně utržil celkem 400 000 liber.

V Británii jde nový Harry Potter do kin 15. července, v České republice o den později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám