Hlavní obsah

ON-LINE: Pohřeb Michaela Jacksona

– Los Angeles

Po páté hodině odpoledne středoevropského času začal v Los Angeles pohřeb popové legendy Michaela Jacksona. Nejprve se s ním rozloučila rodina, v sedm hodin byl zahájen vzpomínkový koncert pro veřejnost.

Článek

21:43: Obřad končí, rakev byla odnesena ze sálu, na obrazovce se opět promítají fotografie Michaela Jacksona.

21:42: S pláčem přišla dvanáctiletá Jacksonova dcera Paris. „Tatínek byl nejlepším otcem, jakého si umíte představit, strašně ho miluju,“ řekla se zlomených hlasem.

21:36: Se slzami v očích mluví Jacksonův bratr Marlon. Za ním stojí členové rodiny. Muži mají žluté kravaty, v klopách červené růže, stejné jako jsou na rakvi. Marlon Jackson vzpomenul na to, jak s bratrem vyrůstal a také na to, jak ho později lidé pronásledovali. "Možná, že ti teď dají pokoj," uzavřel.

Foto: Harrison Funk, Reuters

Jacksonova rodina v sále Staples Center

21:33: Na pódiu se sešli smuteční hosté, zazpívali píseň We Are The World, a poté píseň Heal The World

21:12:  Vystoupil zpěvák Usher s písní Gone Too Soon. Po písni sešel dolů kondolovat rodině a sklonil se před Jacksonovou matkou Katherine.

21:03: Mluví Sheila Jackson Leeová členka Kongresu za stát Texas. „Nazývám Michaela Jacksona dobrým samaritánem, připomněla jeho aktivity v boji s chudobou a AIDS. "Uskutečnil opravdový americký příběh, bojoval za toleranci a bojoval dobrou bitvu," řekla.

20:55: Mluví Bernice Kingová, dcera bojovníka za práva černochů Martina Luthera Kinga.

20:40: Se slzami v očích mluví herečka Brooke Shieldsová, herečka a přítelkyně zesnulého. Vzpomíná na jejich přátelství. Oba kariéru začínali jako děti. "Oba jsme potřebovali být brzy jako dospělí, ale když jsme byli spolu, byli jsme jako malé děti," řekla.

20:32: Při projevu reverenda Ala Sharptona lidé tleskají ve stoje. Vyzvedl roli rodiny. Jackson podle něj překonal bariéry, jak rasové tak sociální. Jackson pocházel z dělnické rodiny.

20:22: Jeniffer Hudsonová s kapelou zpívá Jacksonovu slavnou píseň Will You be There. Za ní stojí sboristé se žlutými růžemi v klopách.

Foto: repro CNN, Reuters

Text písně Michaela Jacksona Will You Be There běžel na obrazovce ve chvíli, kdy song zpívala Jeniffer Hudsonová.

20:18: Johnson vzpomíná na historku, jak si s Jacksonem na prvním setkání dával grilované kuře v jeho domě. "Seděli jsme na zemi a jedli jsme kuře z fast foodu," řekl.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Bývalá hvězda NBA Magic Johnson vzpomínal na přátelství s Jacksonem

20:17: Mluví basketbalisté Kobe Bryant a Magic Johnson.  „Michael se vždy staral o ty, kteří byli potřební, dokonce byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů, jako popová hvězda, která dala největší charitativní dar,“ řekl Brynat.

20:09:  „To je chvíle, o které jsem si přál, abych ji neprožil,“ řekl zpěvák a producent Stevie Wonder. Na pódiu zahrál na piáno píseň, kterou při příležitosti obřadu složil .Píseň nazval Never Dreamed You’d Leave in Summer. (Nikdy jsem si nemyslel, že odejdeš v létě)

20:04: ve Staples Centru se na obrazovce promítá střihový pořad ze života a především z koncertů zpěváka.

19:51:  Lionel Richie zpívá píseň Jesus is Love.

19:47: Mluví americká zpěvačka a herečka Queen Latifah. „Michael byl největší hvězdou na světě (...) Všichni ho postrádáme, ale víme, že jsme ho měli," řekla.

Foto: Wally Skalij, Reuters

Projevy smutečních hostů provázely obrázky ze života a koncertů Michaela Jacksona.

19:42: Mariah Carey zpívá píseň I'll Be There, s níž se zpěvák proslavil s rodinnou skupinou Jackson 5.

19:39: Úvodní slovo pronesl rodinný přítel páter Lucious Smith.  "Je nám těžko, protože tento člověk, bratr, otec, přítel odešel příliš brzy," řekl.

19:34: Na pódium přišel sbor a zpívá spirituál, za jeho zvuků je do sálu přinášena rakev. Byla položena pod pódium mezi květiny. Na rakvi je obří kytice červených růží.

Foto: Reuters

Bratři Michaela Jacksona doprovázejí rakev s králem popu na pódium ve Staples Center.

19:18: V aréně se nyní nic neděje. Organizátoři chtějí, aby byl program překvapení. Rakev s tělem umělce zatím na pódiu není.

19:12: na pódiu čte moderátor večera vzkaz Jacksonovy přítelkyně Diany Rossové a Nelsona Mandely.

19:06 - Na pódiu se chystají hudebníci. 

18:45 - Kolona aut sjela z dálnice a míří k aréně, jejíž okolí lemují davy lidí.

18:24 - Na akci má Jermaine Jackson zazpívat píseň Smile, k níž hudbu složil Charlie Chaplin. Jennifer Hudson bude zpívat Will You Be There, Lionel Richie zase We Are The World, při níž se k němu přidají další.

Foto: Reuters

Pohřební limuzína odváží rakev s Michaelem Jacksonem ze hřbitova Forest Lawn do Staples Center, kde se koná rozlouční veřejnosti s králem popu.

18:20 - Kolona aut s pozůstalými se vydala městem na veřejnou vzpomínkovou akci. Vůz s Jacksonovou rakví jede čtvrtý. Cesta k aréně po prázdné silnici trvá okolo 25 minut.

18:03 - Začátek vzpomínkové akce v Staples Center byl odložen o půl hodiny na 19:30 SELČ.

17:59 - Z obřadní síně vynášejí Jacksonovu rakev a nakládají ji do jednoho z černých rolls-royceů. Opodál je připraven vrtulník pro případ potíží.

17:35 - CNN potvrdila, že rakev s Jacksonem bude na vzpomínkové akci. Spekuluje se, zda bude tělo vezeno v průvodu, nebo poletí v helikoptéře. Pořadatelé začali vpouštět lidi do arény Staples.

17:32 - K aréně Staples přicházejí stovky Jacksonových fanoušků. Pouze 11 000 jich dostalo lístky. Na bezpečnost v okolí dohlédne 1400 policistů navíc.

17:24 - Účastníci vstupují do obřadní síně "Hall Of Liberty" se zpožděním. Vzpomínková akce ve Staples Centru zřejmě také začne později než v avizovaných 19:00 SELČ.

17:18 - K hřbitovu Forest Lawn v Hollywood Hills přijely první černé limuzíny s rodinnými příslušníky.

16:50 - Policie pro konvoj aut s pozůstalými zablokovala část příjezdové dálnice k místu konání rodinného obřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám