Hlavní obsah

Stevie Wonder uctil Jacksona hudbou a vynadal bulváru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soulová legenda Stevie Wonder na festivale v Montrealu uctila svého generačního souputníka Michaela Jacksona, s nímž má mnoho společného. Stevie Wonder se podle magazínu RollingStone také opřel do pomlouvačů a "supů", kteří Jacksonovi škodí.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Staří přátelé Stevie Wonder a Michael Jackson na archívní fotografii z 90.let

Článek

Dříve než zahájil koncert, oslovil Stevie Wonder publikum. "Chci oslavit život a dědictví Michaela Jacksona," řekl z pódia davu lidí a pak začal kritizovat "šiřitele klepů a supy", kteří zdůrazňují jeho aféry místo hudby.

Poté zahájil dvou a půlhodinovou show písní I Can’t Help It, na které s Jacksonem spolupracoval. Najdete ji na desce Off the Wall z roku 1979 (Audio zde)

 Během koncertu zazněly třikrát Jacksonovy nahrávky, ale Stevie Wonder sám je nezpíval a pouze dirigoval dav. Dále zazněla intimní coververze Beatles (Michelle) nebo All Blues od Milese Davise, který patří k Wonderovým oblíbencům. Největší úspěch měly ovšem staré wonderovské klasiky Superstition, Signed, Sealed, Delivered, I’m Yours, My Cherie Amour a Sir Duke.

Jacksonův starší bratr

Stevie Wonder začínal podobně jako Michael Jackson - jako dětská hvězda kultovního labelu Motown. Odtud pochází i přezdívka Wonder (zázrak), kterou nechtěně vymyslel jeden producent, když řekl: "ten kluk je zázrak".

Wonder byl o něco starší než Jackson, první desky The Jazz Soul of Little Stevie Wonder a Tribute to Uncle Ray vydal v roce 1962. Michael Jackson se dostal do Motownu až koncem šedesátých let jako součást skupiny Jackson 5.

Traduje se, že šéf firmy Berry Gordy zpočátku nechtěl Jackson 5 právě proto, že už měl prvotřídní dětskou hvězdu (Stevieho) a nedal ani na doporučení zpěvačky Gladys Knightové, která z nich byla nadšená už v roce 1967.

Tradiční příběh o tom, že Jacksona objevila Diana Rossová ze skupiny The Supremes je pravděpodobně jen výmyslem PR oddělení Motownu. Nahrávací společnost také lhala o věku Michaela Jacksona, kterému v roce 1969 rozhodně nemohlo být osm.

Stevie Wonder spolupracoval s Jacksonem např. na deskách Bad a Off the Wall. Jackson zase občas zpíval na jeho nahrávkách (např. Get It).

Reklama

Výběr článků

Načítám