Hlavní obsah

Benátky ocenily celoživotní dílo Yoko Ono

Právo, Peter Kováč

Mezinárodní porota Benátského bienále, nejstarší výtvarné přehlídce na světě, letos udělila hlavní cenu Zlatého lva za celoživotní dílo šestasedmdesátileté vdově po Johnu Lennonovi Yoko Ono. Pro časopis Art autorka řekla, že rozhodnutím byla mile překvapena a současně nesmírně potěšená.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Yoko Ono a její obraz Slib

Článek

Yoko Ono, rodačka z Tokia, se v USA stala v 60. letech členkou hnutí Fluxus. Experimentovala především v oboru multimediálního umění. Slavným se v roce 1964 stalo její představení čili výtvarná performance Cut Piece, v němž si Yoko Ono sedla doprostřed pódia, pozvala lidi v sále k sobě a každý mohl ustřihnout kousek jejích šatů. Akci pak ještě mnohokrát opakovala.

Její celoživotní přesvědčení je, že život sám lze prožívat jako umění. Část svých uměleckých počinů vytvářela společně s Johnem Lennonem, jako třeba byla jejich společná výzva „Bed - In“, kdy v Montrealu v květnu 1969 za účasti novinářů společně setrvali delší dobu v posteli  hotelového pokoje, aby tak mírovou nečinností protestovali proti válce ve Vietnamu.

Před šesti lety vystavovala Yoko Ono v Sovových mlýnech Praze, kam přijela na pozvání Medy Mládkové. Vytvořila tu tehdy modifikovanou podobu svého Stromu přání, na jehož větve mohli návštěvníci věšet lístečky se svými tužbami. Umělkyně chtěla, aby strom byl typicky český, takže po mnoha konzultacích zvolila stříbrný smrček, který byl uříznut v lese v okolí Litomyšle.

Reklama

Výběr článků

Načítám