Hlavní obsah

Rada pro vysílání udělovala pokuty

Právo, jp

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila na svém pravidelném zasedání tento týden pokuty televizím – ČT a Prima by měly zaplatit každá půl miliónu korun a Nova 200 tisíc korun. Důvodem je porušení mediálního zákona.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

ČT dostala půlmiliónovou pokutu za to, že v pořadu Události v regionech vysílaném 24. října loňského roku na ČT 1 uvedla v reportáži nazvané Zájem Zlíňanů o volby zpočátku překvapil zkreslené a neúplné informace vztahující se k senátorském kandidátovi J. Vaculíkovi. ČT tím porušila povinnost, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti.

TV Prima má zaplatit také půl miliónu korun kvůli reportáži o vzpouře v guatemalské věznici. Ta se odvysílala v pořadu Zprávy TV Prima loňského 23. listopadu. Televize porušila mediální zákon tím, že zařadila v době od 6 do 22 hodin záběry, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých.

Nova obdržela dvě pokuty po 100 tisících korunách, rovněž kvůli zařazení záběrů, které mohou ohrozit vývoj dětí a mladistvých. V Kriminálce New York (vysílané loni 7. listopadu) byly šokující drastické záběry mrtvol a částí lidských těl a v témže seriálu vysílaném o den dříve (tedy 6. listopadu) se vyskytly záběry rozkládajících se lidských těl a realistické sekvence pitev. Krimiseriál Nova zařadila do vysílání před 22 hodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám