Hlavní obsah

Devět z deseti aktuálně nejprodávanějších desek je od Jacksona

Novinky, Stanislav Dvořák

Devět z deseti prvních alb v hitparádě Billboard za poslední týden patří zesnulému Michaelu Jacksonovi. Opět se tak potvrzuje staré pravidlo, že smrt je pro zpěváka nejlepší reklamou.

Foto: MEGAN LEWIS, Reuters

Michael Jackson se dobře prodává, ale zanechal po sobě astronomické dluhy.

Článek

Do top desítky se dostalo dokonce i pamětnické album Off the Wall z roku 1979. Samozřejmě nechybí ani zásadní Thriller a výběry jako Number Ones a The Essential Michael Jackson.

Prudký nárůst prodejů zaznamenávají těsně po smrti všichni významní hudebníci. Největší "skoky" v dějinách se podařily např. umělcům, jako byli Freddie Mercury, Elvis Presley a Jimi Hendrix.

Poté, co se trh nasytí různými kompilacemi hitů, dá se očekávat, že se v následujících letech budou postupně objevovat různé údajně "ztracené" a "zapomenuté" raritní nahrávky, což se např. u Hendrixe děje i téměř čtyřicet let po jeho smrti.

Ačkoliv Jackson přišel o většinu majetku včetně slavného sídla a parku Neverland, ve skutečnosti jeho hudba představuje obrovské potenciální zisky. Zbohatnout by na tom teoreticky mohli jeho dědicové - tedy děti a matka. Jackson ale nadělal obrovské dluhy, podle některých zdrojů až miliardu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám