Hlavní obsah

Přípravy na filmový festival vrcholí, začíná předprodej vstupenek

Právo, Věra Mišková

Legendární světové filmaře, jako jsou Miloš Forman, Patrice Chéreau či Paul Schrader, ale i začínající talentované tvůrce, jako je režisérka zahajovacího filmu Dar Shana Festeová, uvítají první dny 44. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který již zítra otevře své brány divákům i hostům z mnoha zemí světa.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Před karlovarskými pokladnami se tvořily fronty.

Článek

Ve čtvrtek začíná ve čtyřiadvaceti pokladnách předprodej vstupenek do šesti sálů Thermalu s celkovou kapacitou 1800 míst a dalších osmi kin ve městě, která pojmou přes 1900 lidí. Ani letos nebude chybět populární nafukovací kino Espace Dorleans u Thermalu a novinkou jsou dvě projekce snímku Tobruk v nové KV Areně.

Zkušebním provozem úspěšně prošla další novinka, systém internetové rezervace vstupenek. Vyhrazeno bylo deset procent festivalových lístků, ale všechny byly během několika hodin rozebrány. Devadesát procent nicméně zůstává k dispozici pro nákup prostřednictvím Festival Passů a přímého prodeje.

Zlepšením podmínek pro návštěvníky MFF je pokrytí lázeňského území bezdrátovým připojením k internetu. Několik takzvaných hotspotů bude umístěno v zóně od Lázní I. podél řeky Teplé k hlavní poště.

Maraton fimů zahájí film Dar

V pátek večer se rozzáří Velký sál Thermalu, aby přivítal festivalové diváky i první významné osobnosti, mezi nimiž budou světoznámí filmaři Jan Švankmajer a Miloš Forman. Maraton 220 festivalových filmů zahájí již zmíněný film Dar (The Greatest), který osobně uvede debutující americká režisérka Shana Festeová a na kterém se produkčně podílel představitel jedné z hlavních rolí Pierce Brosnan.

Slavný herec si v psychologickém dramatu o dobře situované rodině, jejíž poklidný předměstský život rozvrátí tragická událost, zahrál po boku Susan Sarandonové a mladé Britky Carey Mulliganové.

Tato vycházející hvězda byla letošní berlínskou „shooting star“, už před čtyřmi lety jsme ji viděli ve filmu Pýcha a předsudek a na Berlinale i v Sundance okouzlila ve filmu Výchova (An Education). V Daru jsou s Johnnym Simmonsem, který hraje teenagera, jehož vždycky mrzelo, že je v rodině až ten „druhý“, suverénními partnery zkušené Sarandové a Brosnana.

V sobotu odstartují festivalové sekce, především hlavní soutěž, která začne dánským filmem Potlesk, sugestivním příběhem herečky, kterou alkohol připravil takřka o všechno včetně rodiny a ona se snaží najít cestu zpátky.

Dobře placená procházka

Během prvního festivalového víkendu čeká diváky světová premiéra filmu Miloše Formana Dobře placená procházka, kterou světoznámý režisér natočil jako originální záznam stejnojmenného představení v pražském Národním divadle a který lze svým způsobem chápat i jako poctu letošní padesáté sezóně divadla Semafor, kde toto úspěšné představení Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra v roce 1965 vzniklo.

První víkend uvede i retrospektivu proslulého francouzského režiséra Patrice Chéreaua, který je karlovarskému publiku znám mimo jiné filmem Intimita, oceněným Zlatým medvědem Berlinale. Z dalších filmů, které uvidíme, byl Stříbrným medvědem za režii v Berlíně oceněn film Můj bratr (Son frere) a komorní manželské drama Gabrielle s Isabelle Huppert se hrálo na benátském festivalu.

Přehlídka jeho filmů do jisté míry koresponduje i se sekcí Otevřené oči, protože Chéreau patří mezi tvůrce, kteří pravidelně uvádějí své filmy v Cannes a zasedal i v tamní porotě. Z jeho „canneských“ filmů nyní uvidíme ve Varech Královnu Margot, kostýmní drama odehrávající se ve Francii 16. století na pozadí událostí obklopujících smutně proslulou Bartolomějskou noc.

Paul Schrader uvede nový film Okamžik

Získalo na Azurovém pobřeží cenu poroty a Virna Lisiová v roli Kateřiny Medicejské ocenění pro nejlepší herečku. V Cannes soutěžil i snímek Kdo mě má rád, pojede vlakem, což je jeden z nejvíce ceněných Chéreauových filmů a zároveň věta, kterou si těsně před smrtí zajistil známý malíř účast příbuzných a přátel na vlastním pohřbu. Hořká komedie vyniká originálním scénářem, nekonvenční režií a skvělými hereckými výkony (mj. Jean-Louis Trintignant).

V sobotu také osobně uvede svůj nový film Okamžik vzkříšení Paul Schrader, scenárista mj. filmů Martina Scorseseho Taxikář, Zuřící býk či Poslední pokušení Krista a režiséra snímků jako Americký gigolo či psychologické drama Muž v nesnázích.

Reklama

Související články

Filmový festival doprovodí řada koncertů

Vedle několika stovek filmových představení nabídne letošní 44. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových varech rovněž celou řadu...

Výběr článků

Načítám