Hlavní obsah

Oscary za hudbu nemají úroveň, proto se zpřísní pravidla

Novinky, Stanislav Dvořák

Oscarová akademie se snaží zlepšit renomé hudebních Oscarů. Přiznává, že úroveň filmových songů je nevalná. Oscary za nejlepší píseň či filmovou hudbu nemají v hudební branži váhu, a proto v Hollywoodu uvažují o tom, že pokud bude nabídka slabá, žádného Oscara neudělí.

Článek

Podle nových pravidel by musela konkrétní skladba dosáhnout určitého minimálního počtu bodů od členů akademie, aby měla šanci na Oscara. Pokud by se stalo, že v daném roce žádná dost nezaujme, hudební Oscary se nebudou udělovat.

"Snažíme se zlepšit kvalitu," řekl podle BBC skladatel Bruce Broughton, který vede hudební oddělení oscarové akademie. "Hodně se mluví o dnešních písničkách ve filmech, o tom, že ve srovnání s těmi v minulosti nejsou zapamatovatelné," dodal Broughton.

Letos ovládl hudební Oscary film Milionář z chatrče. Cenu za filmovou hudbu dostal Jai Ho Rahman a cenu za původní filmovou píseň Jai Ho Rahman a Gulzar. Rahmanův soundtrack je směsicí indických motivů, západního popu, hip-hopu a elektroniky. Nelze mu upřít relativní originalitu, přesto pro něj platí to, na co si stěžuje Bruce Broughton - nepřinesl výraznou hitovou skladbu, která by žila i mimo film a ohromila hudební kritiku. 

Loni dostala Oscara česká zpěvačka Markéta Irglová za píseň Falling Slowly z filmu Once, kterou natočila spolu s irským muzikantem Glenem Hansardem.

Další změny Oscarů

Další změnou je vyjmutí čestných Oscarů z hlavního večera a jejich samostatné vyhlašování. Podle prezidenta filmové akademie Sida Ganise bude zvláštní večer lepší, protože se tak každému z oceněných dostane patřičné pozornosti.

První čestné Oscary budou uděleny v listopadu. Tím pádem bude pak hlavní večer kratší. Další novinkou příštího ročníku je i počet některých nominací. O Oscara za nejlepší film bude soutěžit deset místo pěti snímků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám