Hlavní obsah

Respect nabízí Mari Boine, Muzsikás, Truffaze s Indy i Konžany

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní ročník festivalu etnické hudby Respect je jedním z nejnabitějších v celé historii. Během dvou dnů se na Štvanici sice představí jen osm souborů, ale jsou mezi nimi taková jména, jako je Mari Boine, maďarský Muzsikás, jazzový trumpetista Eric Truffaz, který představí projekt Benares, na němž se podíleli indičtí muzikanti a hlavně konžská skupina Kasai Allstars.

Článek

Kasai Allstars spojují tradiční rituální kmenovou hudbu s se syrovým městským undergroundem podobným způsobem jako to činí spříznění Konono No 1. Zvuk tradičních nástrojů i elektrických zesilují pomocí podomácku vyrobených aparatur s poškozenými reproduktory a vše doplňují baterií perkusí. Hudba, která byla misionáři označovaná za ďábelskou, působí proto radikálně i dnes a oplývá nebývalou syrovostí.

Africkou hudbu zastupuje i Malijec Issa Bagayogo, který patří spolu s Tinariwen k  reprezentantům pouštního blues. Zvolil ale jiný přístup, spojil zvuk tradičních malijských nástrojů s elektronickými beaty. Dalším reprezentantem černého kontinentu je i gambijský zpěvák Juldech Camarou, který vystoupí za doprovodu spoluhráče Roberta Planta Justina Adamse.

Známý francouzský trumpetista Erik Truffaz, který spojuje odkaz Milese Davise s acid jazzem, hip hopem a ambientem představí svůj nový a od projekt Benares, který nabízí velmi odlišné pojetí než jeho předchozí desky. Spolupracuje v něm s indickými muzikanty, tablistou Apurbou Mukherjeem a zpěvačkou Indrani, i s brazilským  klavíristou Malcolmem Brafem.

Norka Mari Boine patří už dlouhá léta absolutním špičkám world music. Její šamanské zpěvy ze světa Sámů se dokonce dočkaly tanečních remixů. Od dob vydání působivého debutu Gula Gula neztratila nic na síle.

Program festivalu Respect na Štvanici

Pátek 26. června

17.10 Mario Bihari

17.10 Mario Bihari 18.50 Erik Truffaz Indian Project Benares

20.40 Justin Adams-Juldeh Camara 

Sobota 27. června

Sobota 27. června 14.10 Shahab Tolouie

Sobota 27. června 14.10 Shahab Tolouie 16.00 Muzsikas

Sobota 27. června 14.10 Shahab Tolouie 16.00 Muzsikas 17.30 Mari Boine

Sobota 27. června 14.10 Shahab Tolouie 16.00 Muzsikas 17.30 Mari Boine 19.10 Kasai Allstars

20.45 Issa Bagayogo

Maďarský Muzsikás na sebe upozornil už před lety, kdy ním ještě zpívala Márta Sebestyénová a kdy s ním spolupracoval projekt Deep Foerst, který uchvátila síla hudby z Transylvánie. Loni na podzim získala skupina výroční cenu hudebního veletrhu Womex.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám