Hlavní obsah

Vláda slíbila do konce roku zlikvidovat unikátní točnu v Českém Krumlově

Právo, zav, zr

Ve španělské Seville v úterý začíná zasedání Výboru pro světové kulturní dědictví UNESCO a na programu má mít mimo jiné i schválení definitivního odstranění otáčivého hlediště v zámeckém divadle v Českém Krumlově. Podle zjištění Práva ministerstvo kultury totiž na toto důležité jednání odeslalo zprávu, ve které slibuje, že točna bude odstraněna do konce roku 2009 a zámecká zahrada následně zrekonstruována.

Foto: Petr Mlch , ČTK

Otáčivé hlediště divadla v zahradě českokrumlovského zámku.

Článek

Přitom tento unikát, který funguje od června 1958 a za tu dobu se zde konalo 2810 divadelních představení, přitahuje pozornost domácích návštěvníků i zahraničních turistů. Není proto divu, že veřejné mínění stojí jednoznačně na straně jeho zachování.

Paradox: slib poslal exstarosta

Paradoxem je, že tuto zprávu nechal odeslat 1. náměstek ministra kultury František Mikeš, který byl v nedávné době starostou Českého Krumlova, a informaci spolu s Národním památkovým ústavem vypracovalo i město Český Krumlov. Výbor pro světová kulturní dědictví UNESCO má tak nyní velkou příležitost tuto zprávu v Seville schválit, a tím přírodní divadlo v Českém Krumlově definitivně zlikvidovat.

"Výbor se bude zabývat kontrolou památek, kterých je na seznamu zapsaných přes 900 a je mezi nimi i Český Krumlov,“ řekl Michal Beneš z ministerstva kultury. "Na základě požadavku UNESCO z roku 2007 jsme vypracovali zprávu, která se zabývá historickým jádrem Českého Krumlova. Postupovali jsme podle zadané osnovy, jejíž součástí je i otáčivé hlediště.“

Spor o točnu
Představení před českokrumlovským otáčivým hledištěm se odehrávají před letohrádkem Bellarie, nejcennější stavbou zahradní architektury v Čechách.
Památkáři proto léta upozorňují na autentický historický prostor barokní zahrady, který je narušován právě touto "komerční atrakcí". Její ráz podle soudu mnohých umocňuje podbízivý tón divadelních inscenací, které jsou vybírány i inscenovány s ohledem na zahraniční turisty.
Po zařazení Krumlova na seznam světového dědictví UNESCO v roce 1992 se stát zavázal k odstranění točny do jara 1999. Ministerstvo kultury ale rozhodlo o prodloužení její životnosti - nejprve o pět let, později se lhůta posunula na konec roku 2006 a ministr kultury Vítězslav Jandák v lednu 2006 oddálil konec hlediště o dva roky.
O zachování točny v zámecké zahradě stojí divadelníci i představitelé Českého Krumlova. Tvrdí, že jeviště není nijak "socialisticky ošklivé", je jediné svého druhu v České republice a ani ve světě moc podobných není. Mnoho turistů ho obdivuje více než samotnou zahradu.
Jeho umístění v krajině není nijak zvlášť rušivé a navíc se nachází v poměrně odlehlé části zahrady a celého Krumlova. Jeho přesunutí by také nebylo nejlepším nápadem, protože divadlo je dost závislé na poetické atmosféře setmělé zahrady.
Zdroj: ČTK

Za dobu provozu 1,7 miliónu diváků

Loni vidělo inscenace v zámecké zahradě přes 55 tisíc diváků. Od zahájení provozu v roce 1958 nabídla krumlovská točna už přes 2800 představení. Zhlédlo je více než 1,7 miliónu diváků.

Letošní sezóna začala 9. května a proti loňsku bude delší, protože se hraje i na začátku září, kdy podle zkušeností z minulých let bývá ještě teplo. Diváci si mohou letos na otáčivém hledišti vybírat z celkem deseti titulů. V repertoáru jsou i velkolepé operní projekty Rusalky a Čarostřelce.

Anketa

Mělo by podle vás otáčivé hlediště ze zámecké zahrady v Českém Krumlově zmizet?
Ano
4 %
Ne
96 %
Celkem hlasovalo 35297 čtenářů.

Reklama

Související články

Urbanová hvězdou točny

Eva Urbanová a další tři sólisté newyorské Metropolitní opery budou největšími lákadly sezóny na otáčivém hledišti v českokrumlovském zámeckém parku.

Výběr článků

Načítám