Hlavní obsah

V Číně ocenili film Normal s Havlovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na filmovém festivalu v Šanghaji dostal Julius Ševčík cenu za režii snímku Normal. Dosud tam žádný český film takové ocenění nezískal. Nyní se Normal představí na festivalu v Moskvě.

Článek

Předseda poroty Danny Boyle (Trainspotting, Milionář z chatrče) cenu za režii doprovodil slovy: „Díky oslňující a formálně odvážné režii všech složek film přináší podnětnou vizi žánru thrilleru se sériovým vrahem.“ Herečka a členka poroty Andie MacDowellová dodala, že úroveň programu byla velmi vysoká.

„Jsem nesmírně šťastný,“ řekl režisér Julius Ševčík. „Myslím, že dnešní noc bude velmi dlouhá. Jsem rád, že jsme se v konkurenci dalších 15 filmů z celého světa prosadili, i za ta slova, která od poroty na adresu filmu zazněla. Cena za režii je cenou celému štábu, který tomuto filmu hodně dal, stejně jako já.“

„Už dříve jsme měli reakce, že se východoasijským divákům bude film líbit, takže mám radost, že se to potvrdilo takovou velkou festivalovou cenou. Teď se těšíme na cestu na další áčkový festival do Moskvy, kde bude film uvedený mimo soutěž," říká producentka Karla Stojáková.

V českých kinech propadl 

Film u nás netrhal rekordy v návštěvnosti a kritiky byly vesměs špatné. Film označovaly například za "směšné umělé prázdno", "laciný horůrek" či dokonce "lejno".

Normal je příběh německého masového vraha z 30. let Petra Kürtena. V Česku se o filmu psalo především v souvislosti s tím, že znamenal návrat Dagmar Havlové na stříbrné plátno.

Reklama

Výběr článků

Načítám