Hlavní obsah

Rada dávala pokuty za reklamy i za sex

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která již zasedala v obměněném personálním obsazení, udělila na svém čtvrtečním zasedání pokuty České televizi a Primě. Každá z televizí by měla zaplatit milión korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důvodem je opakující se nešvar – televize neoznačují sponzory reklamních znělek. Česká televize by měla zaplatit 800 tisíc korun za neoznačeného sponzora Marie Claire, 100 tisíc korun (2x po 50 tisících) za RWE a 100 tisíc Kč (rovněž 2x po 50 tisících) za Alza Soft.

Prima dostala pokutu rovný milión za neoznačení Vodafone jako sponzora znělky a navíc částku 100 tisíc korun za v odpoledním čase odvysílanou reprízu seriálu Sběratelé kostí, ve kterém byly zobrazeny „příliš naturalistické záběry ohledávaných mrtvol.“ Podle rady mohly záběry způsobit u dětí ohrožení mravního, morálního a psychického vývoje.

Dále dostalo 25 tuzemských kabelových firem pokutu po 200 000 korunách za to, že loni v létě v nočních hodinách odvysílaly v rámci erotického kanálu Hustler TV znásilnění.

Na začátku dubna přitom rada řízení s kabelovými televizemi kvůli stejné odvysílané sekvenci zastavila, protože se podle jejího tehdejšího vyjádření porušení zákona neprokázalo. Na konci května se ale v radě vyměnilo osm ze 13 členů a orgán v novém složení se tento týden začal věcí opět zabývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám